Dezorientuojantys lazeriai bus pritaikyti vairuotojų sustabdymui  (7)

Kai automobilis dideliu greičiu artėja prie kontrolės punkto ir ignoruoja įspėjamuosius ženklus, raginančius sulėtinti greitį, apsaugos pareigūnai arba kareiviai nežino ar vairuotojas yra tiesiog neatsargus, ar teroristas. Vadinasi, jiems reikia aiškaus ir nekenksmingo būdo, galinčio sustabdyti šiuos vairuotojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam tikslui mokslininkai nusprendė pasitelkti žaliuosius lazerius. Jų dezorientuojančios savybės žinomos jau senokai, o ne taip seniai tokius lazerius policijai ir kariuomenei ėmė gaminti bendrovė „Laser Energetics“.  Dabar planuojama šiuos lazerius pritaikyti laikinam vairuotojų apakinimui. 

Būtent šiuo tikslu jie buvo nusiųsti JAV pajėgoms į Iraką ir Afganistaną, kur praėjo pirmuosius bandymus. Paaiškėjo, jog esant nedideliam atstumui, jie vis tik gali pakenkti akims: keletas JAV kareivių ir civilių dėl akių traumų jau pateko į ligoninę.

Šiuo metu JAV Gynybos departamento Jungtinis nepavojingų ginklų direktoratas („JNLWD“ – „Joint Non-Lethal Weapons Directorate“), esantis Virdžinijos valstijoje, Quantico mieste, kuria lazerį, kuris, pasak jų, nedarys jokios žalos akims.

Dalį lazerio spindulio bangos ilgio sugeria transporto priemonės priekinis stiklas, todėl likusi energija gali vairuotoją tik apakinti, tačiau negalės pakenkti jo akims. Kadangi dalis energijos atsispindės nuo stiklo, todėl mokslininkų nuomone, jos poveikis vairuotojo akims neturėtų priklausyti nuo atstumo tarp automobilio ir lazerio. „JNLWD“ mokslininkas Scott Griffiths tikisi, kad jau kitais metais bus sukurtas darbinis prototipas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: