Maskvos požemių tyrinėtojai aptiko itin slaptus objektus ir iškart buvo įkalinti: paaiškėjo, kas visoje Rusijoje slepiama po žeme  ()

Žurnalistų teigimu, slapti bunkeriai yra nuo Rusijos Federacijos sostinės iki Uralo. Maskvos požemių tyrinėtojai atsitiktinai užklydo į prezidento patalpas – ir gavo kalėjimo bausmes.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-02 Maskvos požemių tyrinėtojai aptiko itin slaptus objektus ir iškart buvo įkalinti: paaiškėjo, kas visoje Rusijoje slepiama po žeme  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentui visoje šalyje buvo pastatyti specialūs slapti bunkeriai branduolinės grėsmės ar kitokio rimto pavojaus atveju. Apie tai savo tyrime pasakoja rusų leidinio „Sobesednik“ žurnalistai.

Kai kurie įrenginiai buvo pradėti eksploatuoti Sovietų Sąjungos laikais, tačiau kai kurie bunkeriai statomi ir dabar.

Tyrėjų teigimu, vienas iš šių objektų yra uždarame Uralo mieste Mežgorėje. Ten praėjusių metų balandį buvo pradėti kasti požeminiai tuneliai, visą su tuo susijusią veiklą kuruoja Rusijos prezidento Pagrindinis specialiųjų programų direktoratas (GUSP). Būtent šios struktūros jurisdikcijoje yra visi Vladimiro Putino bunkeriai.

Oficiali priežastis, kodėl į Mežgoriją galima patekti tik su specialiais leidimais, niekada nebuvo atskleista, tačiau 1992 m. buvęs TSKP Baškirų regioninio komiteto pirmasis sekretorius Midchatas Šakirovas pareiškė, kad vietiniame rajone, Jamantau kalne statomas bunkeris aukščiausiems šalies pareigūnams, praneša žurnalistai.

2003 metais šią informaciją patvirtino žinomas branduolinio saugumo ekspertas, į pensiją išėjęs karininkas Bruce'as J. Blairas.

Praėjusio amžiaus 90-ųjų pradžioje GUSP tapo prezidento administracijos dalimi. Departamentas yra RSFSR Ministrų Tarybos Administracinio departamento Penktojo direktorato, kuris užsiėmė naujų šalies ir kariuomenės kontrolės punktų, skirtų karo atveju, statyba ir esamų valdymo punktų, įpėdinis.

 

Nuo 2015 m. GUSP vadovas buvo valstybės saugumo pareigūnas Aleksandras Linecas, anksčiau vadovavęs Rusijos FSB Pietų karinės apygardos direktoratui. Pati struktūra yra tiesiogiai pavaldi Putinui.

Žurnalistai išsiaiškino, kad bunkeriai Rusijos prezidentui yra bent šiose vietose:

  • tuneliai Maskvoje, vadinami „Metro-2“, jungia vyriausybės pastatus (pirmiausia Kremlių) su bunkeriais Balašichoje, Čechove ir net Kalugoje;
  • bunkeris po Putino rūmais Gelendžike;
  • bunkeris Jamantau kalne, Urale, Mežgorėje.

Daugelis bunkerių yra tarpusavyje sujungti tuneliais, siekiančiais dešimtis kilometrų.

Visos naujos slėptuvės Kremliaus vadovui statomos griežčiausiu pasitikėjimu ir rimtai prižiūrint. Objektai stebimi net ir dronų pagalba.

 

2014 metais vienoje iš šių slaptų slėptuvių netyčia atsidūrė keli Maskvos požemių tyrinėtojai, už tai jie atsidūrė kalėjime. Vienas iš nuteistųjų Pavelas Sofronovas žurnalistams pasakojo, kad jis su draugais ne kartą buvo leidęsis į sostinės tunelius, esančius 200 metrų gylyje.

„Buvo 12 aukštų ir kelių kilometrų ilgio salės. Už tuos pinigus, kurie buvo panaudoti jai sukurti, manau, būtų galima pastatyti milijoninį miestą", – komentavo rusas.

Kaip paaiškėjo, šie įrenginiai priskirti bendrovei „Transingstroy“, kuri stato Putinui bunkerius tiesiai Maskvoje.

Pats Sofronovas gavo trejų metų lygtinį laisvės atėmimą, jo bendražygis buvo išsiųstas į griežto režimo koloniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(24)
(3)

Komentarai ()