Lietuvoje surasta įspūdinga slėptuvė  ()

Po vienu iš pastatų sostinės A. Goštauto gatvėje, kuris taps po kelerių metų veikti pradėsiančio ministerijų miestelio dalimi, tebėra visiškai autentiška sovietinė slėptuvė. Joje šiuo metu galima rasti galybę dujokaukių, dėžes, pripildytas jų filtrų, įvairiausių sovietinių lankstinukų, mokymo medžiagos, klasę su suolais, rašoma Turto banko pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turto bankas nurodo, kad slėptuvė po pastatu A. Goštauto g. 9 įrengta sovietmečiu, kai buvo statomas mokslo paskirties kompleksas. Slėptuvė iki šiol gerai išsilaikiusi, nors įranga pasenusi. Tvarkant objektą aptikta įvairių civilinės saugos komponentų: dujokaukių, žemėlapių, instrukcijų, filtrų ir t.t.

Dalis gerai išsilaikiusių daiktų perduoti VŠĮ „Gatvės gyvos“, kuriai priklauso slėptuvė Naujamiestyje, Vilniuje.

„Intensyviai ruošiamės kvartalo konversijai, norime atlaisvinti įvairias patalpas. Apžiūrint rūsius aptikome šią visai neblogai išsilaikusią slėptuvę. Autentiški, nesugadinti daiktai perduoti įstaigai, kuri organizuoja ekskursijas, kad visuomenė galėtų su jais susipažinti“, – aiškina Turto banko projektų programos vadovė Renata Chleborodovienė.

Pašnekovė pastebi, kad taip pat vis dar neaišku, kam šios patalpos bus naudojamos po to, kai pastatas bus modernizuotas.

„Kol architektūrinio konkurso pasiūlymai nepateikti ir neįvertinti, pasakyti sunku. Patalpos gali būti naudojamos įvairiausiais tikslais: visuomenės reikmėms, verslui ir t.t.“, – sako R. Chleborodovienė.

Taip pat pažymima, kad aktyviai tariamasi su atsakingomis institucijomis dėl saugių darbo vietų poreikio ministerijų tarnautojams. Slėptuvė gali būti modernizuojama ir pritaikoma šiandienos saugumo standartams.

Ministerijų miestelio projektas įgyvendinamas vadinamajame A. Goštauto g. kvartale. Buvusių mokslo institutų pastatai bus pritaikomi ministerijų veiklai, numatoma statyti ir naujus statinius. Kvartalą ketinama baigti vystyti 2028 m.

 

Turto banko užsakymu atliktoje galimybių studijoje siūlomi šeši komplekso vystymo etapai. Pirmajame – iki 2025 metų antrojo ketvirčio – čia turėtų įsikurti Žemės ūkio, Susisiekimo ir Sveikatos apsaugos ministerijos, o iki 2028 metų – Finansų, Aplinkos, Ekonomikos ir inovacijų, Energetikos, Teisingumo.

Dviems jau stovintiems kvartalo statiniams – A. Goštauto g. 9, po kuriuo stūkso slėptuvė, ir 12, taip pat ketinama skelbti atskirus viešuosius konkursus. Šių pastatų fasadai taip pat turės būti priderinti prie bendros architektūrinės vizijos.

Viso projekto vertė sieks apie 170 mln. eurų. Projektas finansuojamas parduodant neefektyvų valstybės turtą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(7)
(5)
(2)

Komentarai ()