Dėl šios priežasties kasmet kyla šimtai gaisrų: patarė, kaip apsaugoti namus  (1)

Per metus Lietuvoje gyvenamuosiuose pastatuose vidutiniškai kyla 400 gaisrų, kurių priežastis yra elektros instaliacijos ar netinkamai eksploatuojant elektros įrenginius ir prietaisus atsiradę gedimai. Šis skaičius, anot Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD), jau daug metų nesikeičia, ir yra antroji pagal dažnumą gaisrų priežastis. Energijos valdymo bendrovės „Eaton“ ekspertas Lietuvai Edmondas Daukšas paaiškino, kokia priemonė gali padėti šio pavojaus išvengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakingai pasirūpinti saugumu

PAGD Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas komentavo, jog skaudžius gaisrus sukeliančius elektros instaliacijos gedimus arba elektros tinklo perkrovimą išduoda dažnai suveikiantys automatiniai jungikliai, laidų kaitimas ar kibirkščiavimas, naudojant elektros prietaisus.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad elektros jungtukai, kištukiniai lizdai būtų tvarkingi (nebūtų pralaisvėję ir neklibėtų), elektros laidai – patikimai sujungti specialiomis jungtimis, naudojami tik tvarkingi elektros prietaisai, – pasakojo specialistas.

Daugelis žmonių namuose įsirengę dūmų detektorius, bet dar mažai kas žino apie kitą priešgaisrinės apsaugos priemonę – elektros lanko aptikimo įrenginį, vadinamąjį AFDD+.

Elektros lanko atsiradimas kabeliuose ir laiduose ar paslėptose instaliacijose, ilgintuvuose gali atsirasti staiga arba bėgant metams ir kelti pavojų žmonėms. „Dūmų detektorius – kova su pasekme, elektros lanko aptikimo įrenginys – su priežastimi, – pabrėžė E. Daukšas.

Pavojaus galima išvengti

Elektros lankas (kibirškčiavimas tarp kontaktų) gali kilti dėl suspaudimo ar kitaip mechaniškai pažeistuose laiduose, senoje elektros instaliacijoje, kas ypač aktualu senos statybos daugiabučiuose ar visuomeniniuose pastatuose. Senos instaliacijos kabelių izoliacija tiek dėl senumo, tiek dėl UV poveikio yra lengvai pažeidžiama, greitai lūžta ar įtrūksta. Pažeistose vietose atsiranda kibirkščiavimas (mažas elektros lankas), kuris ir sukelia gaisrus. Apsauga nuo elektros lanko svarbu ir naujai instaliacijai – ją gali pažeisti graužikai ar naminiai gyvūnai. Įprasti apsaugos prietaisai, tokie kaip automatiniai jungikliai ar nuotekio relės, negali aptikti elektros lanko ir laiku atjungti pažeistų elementų.

Elektros lanko sukeliamų gaisrų namuose ar visuomeniniuose pastatuose gali padėti išvengti elektros lanko aptikimo įrenginys AFDD+. Šis įrenginys turi ne tik apsaugą nuo elektros lanko, tačiau ir apsaugą nuo trumpojo jungimo, perkrovų bei srovės nuotekio. AFDD+ dėl patentuotos išmaniosios technologijos elektros instaliacijoje aptinka gedimus ir atjungia pažeistą grandinę.

 

AFDD+ yra ne tik apsauga nuo elektros lanko, bet turi integruotą tiek automatinį jungiklį, tiek nuotekio relę. AFDD+ montuojamas į įprastą elektros paskirstymo skydelį. „Technologijos, aptinkančios elektros lanko sukeltas sroves, užtikrina apsaugą nuo gaisro, reikšmingai sumažina elektros sukeliamų gaisrų riziką, tuo metu kitos priemonės to užtikrinti negali, – kalbėjo E. Daukšas.

Bet koks net ir mažiausias buities prietaisas gali tapti gaisro priežastimi, jei jis naudojamas, kai yra pažeistas ar netinkamai prijungtas. Pavyzdžiui, jei šaldytuvo pajungimo laidas mechaniškai yra suspaustas, suspaudimo vietoje atsiranda pavojus, kad bus pažeista laido izoliacija, o joje susidaręs elektros lankas sukels gaisrą.

„Pastebėję bet kokius elektros instaliacijos pažeidimus nedelsdami kreipkitės į specialistus, kad jie galėtų patikrinti ir pašalinti gedimus. Tai yra svarbus žingsnis užtikrinant saugią elektros instaliaciją ir apsaugant namus nuo gaisro pavojaus, – patarė E. Daukšas.

Dūmų detektorių gali nepakakti

 

Nors dūmų detektoriai namuose privalomi, tačiau visapusei apsaugai nuo gaisro tiek gyvenamuosiuose, tiek visuomeniniuose pastatuose reikalingas elektros lanko aptikimo įrenginys.

Kaip kalbėjo A. Gudžiauskas, praktikoje susiduria su įvairiomis situacijomis, o gaisrų, į kuriuos tenka vykti, padariniai labai skiriasi. Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių gaisrų baigtį, yra gaisro aptikimo laikas. Jeigu gaisras pastebimas vos tik prasidėjęs, neišplitęs, tuomet dar yra šansų savo jėgomis užgesinti nedidelį gaisro židinį, laiku iškviesti ugniagesius, suspėti evakuotis, perspėti kaimynus apie kilusį gaisrą, todėl tokių gaisrų padariniai būna mažesni. Laiku aptikti kilusį gaisrą padeda autonominiai dūmų detektoriai, kuriuos privaloma įrengti kiekviename gyvenamajame būste.

Nors ugniagesiai skiria daug dėmesio gaisrų prevencijai gyvenamajame sektoriuje, kad kuo mažiau tektų vykti į gaisrus, ir patys gyventojai privalo rūpintis savo būsto saugumu – tam itin svarbu naudoti patikimas apsaugos priemones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)