Unikali visoje Europoje. Sparčiai kyla „Teltonikos“ PCB gamykla – dalis stulbinamų 3,7 mlrd. eurų investicijų  (1)

Vilniuje statomos „Teltonikos“ spausdintinio montažo plokščių gamyklos teritorijoje statybos darbai sparčiai juda pirmyn. Sumontavus gelžbetonines konstrukcijas išryškėjo būsimos gamyklos kontūrai, o antradienį į pastato pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė su laišku ateities kartoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

33 tūkst. kv. metrų ploto gamykloje bus užtikrintas aukščiausias šiuo metu įmanomas automatizavimo lygis, gamyklinėse ir administracinėse patalpose dirbs apie 250 aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Planuojama, kad statoma gamykla dar šiemet turės uždengtą stogą, vėliau prasidės pastato vidaus įrengimo darbai. Gamyklos veiklą numatoma pradėti jau 2025 m. pradžioje. Tai bus viena pažangiausių tokio tipo gamyklų Europoje, o įgyvendinamas projektas yra unikalus visame žemyne.

„Jau porą dešimtmečių niekas Europoje nestatė naujų spausdintinio montažo plokščių gamyklų. Šioje rinkoje dominuoja Azijos šalys, o Europoje gamintojų mažėja. Atsižvelgiant į tokias tendencijas, šios gamyklos statybos yra itin reikšmingos tolimesnei „Teltonikos“ įmonių grupės plėtrai. Ši investicija leis mums sutrumpinti gamybos terminus, plėsti intelektinės nuosavybės apsaugą kuriamų technologijų srityje, sumažinti tiekimo grandinės rizikas ir tapti nepriklausomais nuo trečiųjų šalių politinių sprendimų“, – teigia „Teltonikos“ įmonių grupės įkūrėjas ir prezidentas Arvydas Paukštys.

Spausdintinio montažo plokštė (angl. printed circuit board, PCB) – tai šiuolaikinių elektronikos prietaisų pagrindas, ant kurio išdėstomi įvairūs elektronikos komponentai, įskaitant puslaidininkių lustus. Šiandien tai yra sunkiai pakeičiamas sudėtingesnių elektronikos prietaisų gamybos elementas.

Lietuvos aukštųjų technologijų įmonių grupė „Teltonika“ spausdintinio montažo plokščių gamyklos statybas vykdo įgyvendinant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasirašytą stambaus projekto investicijų sutartį. Investicijos į modernią gamyklą sieks 143 mln. eurų, iš kurių didžiąją dalį sudarys specialios gamybinės įrangos įsigijimas. Įrangos montavimą planuojama pradėti kitų metų viduryje.

Gamybos procesai čia bus visiškai skaitmenizuoti – tai užtikrins trumpus gamybos terminus ir optimalias gamybines sąnaudas. Gamykla specializuosis aukštųjų technologijų gaminiams skirtų spausdintinio montažo plokščių gamyboje. Joje bus išvystytos technologijos, skirtos HDI, SBU, „Flex-Rigid“, taip pat aukšto dažnio gaminiams skirtų spausdintinio montažo plokščių konstrukcijai.

 

Kai kurie masinės gamybos technologiniai sprendimai bus pirmą kartą naudojami Europoje. Pavyzdžiui, tai bus pirmoji gamykla žemyne, kuri masinėje gamyboje naudos tik skaitmeninę litavimo kaukės spausdinimo technologiją ir vertikalų ištisinį vario sluoksnio dengimą (angl. Vertical Continuous Plating, VCP). Taip pat didelis dėmesys bus skiriamas ekologijai – gamyboje susidarančios nuotekos ir technologinis vanduo bus išvalomi ir pakartotinai grąžinami į gamybą, taip maksimaliai sumažinant ir išvalant susidarančias nuotekas.

Įgyvendinant šį ambicingą projektą, „Teltonikai“ talkina didelę patirtį šioje rinkoje sukaupęs konsultantas Rico Schluteris. Jis PCB pramonėje dirba jau daugiau nei 4 dešimtmečius ir per savo karjerą užsakovams padėjo pastatyti keletą tokio tipo gamyklų.

„PCB pramonėje dirbu 41 metus ir labai didžiuojuosi galėdamas dalyvauti šiame unikaliame projekte, kuris suteiks didelį postūmį Europos PCB pramonei ir jos tiekimo grandinei. Bendradarbiavimas su „Teltonikos“ projekto komanda yra didelis malonumas ir labai džiaugiuosi, kad galiu pasidalyti savo ilgamete patirtimi PCB pramonėje su Lietuvoje įgyvendinamo projekto komandos nariais“, - sako R. Schluteris.

 

PCB gamykla yra vienas iš Liepkalnyje kuriamo „Teltonika High-Tech Hill“ technologijų parko projektų. Per penkmetį keliais etapais čia iškils dešimt naujų gamybinės ir administracinės paskirties pastatų, planuojama įdarbinti apie 6 tūkst. darbuotojų.

Be PCB gamyklos 50 ha „Teltonika High-Tech Hill“ teritorijoje bus pastatytos naujos elektronikos surinkimo, plastiko dalių liejimo gamyklos, duomenų centras, biurai, laboratorijos, komercinės paskirties pastatas.  Svarbiausia šio technologijų parko dalis bus puslaidininkių lustų surinkimo, testavimo ir gamybos kompleksas. Bendros investicijos į „Teltonika High-Tech Hill“ technologijų parką per artimiausią dešimtmetį sieks apie 3,7 mlrd. eurų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(1)
(39)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: