Saulės šviesa požemių tamsybėse: prireikė 10 metų, kad idėja virstų realybe  (0)

Įsivaizduokite, kad sėdite kambaryje be langų, tačiau jaučiate, kaip veidą glosto saulės spinduliai. Tokią unikalią patirtį siūlo ES finansuojamas projektos „Coelux“, kurio metu siekiama atkurti fizinį ir optinį natūralios šviesos efektą uždarose patalpose. Tyrimų duomenimis, natūraliai per atmosferą sklindančios saulės šviesos imitacija teigiamai veikia uždarose patalpose ar požemyje dirbančių žmonių aktyvumą ir sveikatą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-04-02 Saulės šviesa požemių tamsybėse: prireikė 10 metų, kad idėja virstų realybe  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be europiečių ar kitų pasaulio šalių gyventojų gerovės pakėlimo „Coelux“ technologija, kurioje derinamos energiją taupančios LED technologijos, sudėtinga optinė sistema ir nanomedžiagos, gali sukelti perversmą šiuolaikinėje apšvietimo pramonėje ir interjero dizaine.

„Su „Coelux“ technologija kaip po giedru dangumi galima jaustis bet kada ir bet kur“, – sako prof. Paolo Di Trapinis, projekto koordinatorius ir Insubrijos universiteo (Italija) fizikas. Dėl jo noro atkurti natūralią dienos šviesą projektas „Coelux“ vystomas jau 10 metų.

„Kaip ir bandymas apibūdinti kvepalų kvapą ar tropikų saulės spalvą, taip ir bandymas apibūdinti „Coelux“ sukeliamą pakylėtą jausmą yra gana sudėtingas. Iš dalies taip yra todėl, kad ši technologija sukelia neaprėpiamos erdvės jausmą“, – sakė Paolo Di Trapinis.

Daugėja teigiamos šviesos įtakos sveikatai įrodymų

Jungtinės Tautos, siekdamos atkreipti pasaulio dėmesį į tai, kokios teigiamos įtakos šviesa turi mūsų sveikatai ir gerovei, 2015-uosius paskelbė tarptautiniais šviesos metais. Kai šilta dirbtinė dienos šviesa apšviečia ir išryškina interjero detales bei objektus, privačios ar viešosios erdvės tampa patrauklesnės ir mielesnės žmogaus akiai. Šviesos ir šešėlių žaidimas formuoja šias erdves, suteikia joms gylio, nulemia žmonių reakciją ir santykį su aplinka.

„Coelux“ technologija buvo sukurta visų pirma sveikatos apsaugos sistemai, tačiau gali būti pritaikyta mažmeninės prekybės vietose, viešbučiuose, muziejuose, oro uostuose, požeminiame transporte, grožio ar sporto centruose, kino teatruose, biuruose ir pramonės įstaigose. Šios technologijos privalumus turėtų itin gerai pajausti žmonės, dirbantys požeminėse patalpose ar itin ankštose patalpose, taip pat gyvenantys nepalankiose klimato sąlygose, kaip Kanadoje arba Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Tikimasi, kad „Coelux“ technologija bus itin sėkmingai taikoma ekstremaliose klimato zonose, labiausiai nutolusiose nuo pusiaujo – už šiaurės poliarinio rato bei Antarktidoje, kur tamsusis metų periodas tęsiasi itin ilgai.

Dirbtinis saulės apšvietimas – trijų rūšių

„Coelux“ technologija susideda iš trijų pagrindinių elementų: pažangiausios LED technologijos, kuri atkuria saulės šviesos spektrą, sudėtingą optinę sistemą, kuri sukuria dangaus erdvės įspūdį ir nanomedžiagas, kurios imituoja viso šviesos spektro sklaidą atmosferoje. Šie elementai yra montuojami langus primenančioje sistemoje, kuri suteikia naujas vidaus interjero dizaino galimybes. Vartotojas gali rinktis iš trijų apšvietimo rūšių: Šiaurės Europos, Viduržemio jūros arba tropinio klimato zonos.

„Coelux“ projektui buvo suteiktas 2,5 mln. eurų (8,6 mln. litų) Europos Sąjungos finansavimas.

„Coelux“ technologija bus pristatyta rinkai 2014 m. pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(3)

Komentarai (0)