„Pasiekė visišką dugną.“ Iš Rusijos išsikrausto civilizuotas pasaulis. Kas vyksta  (3)

Rusija sparčiai praranda ryšius su pirmaujančiomis pasaulio šalimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tapusi pasaulio rekordininke pagal įvestų sankcijų skaičių, Rusija sparčiai praranda ryšius su pirmaujančiomis pasaulio šalimis, kurios dešimtmečius aprūpindavo ekonomiką technologijomis, įranga ir aukštųjų technologijų prekėmis.

Remiantis Tarptautinio finansų instituto (IIF) statistika, 2023 m. importas į Rusiją iš G7 šalių – JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Japonijos ir Kanados – sumažėjo iki žemiausio lygio nuo 2000-ųjų pirmosios pusės.

IIF duomenimis, kiekvieną mėnesį G7 šalys, kurios, TVF duomenimis, sudaro 26% pasaulio BVP, Rusijos Federacijai tiekdavo prekių už mažiau nei 2 mlrd.  dolerių. Sumažėjo 2,5 karto: 2017-19 m. tai buvo apie 5 milijardai dolerių per mėnesį. Iki Krymo aneksijos tiekimas iš G7 šalių per mėnesį viršijo 8 milijardus dolerių, o rekordas buvo pasiektas pirmąjį 2008 m. mėn. – 10 mlrd. USD. 

 

Sankcijų atkirsta nuo Vakarų prekių, Rusijos ekonomika pradėjo pagreitinti „kinietizaciją“. IIF duomenimis, 2023 m. pabaigoje importas iš Kinijos viršijo 10 milijardų dolerių per mėnesį ir šoktelėjo 150%, palyginti su prieškariniu lygiu. Metų pabaigoje Kinijos prekės sudarė apie 40% viso importo į Rusiją.

Rusijos ekonomika palaipsniui tampa nebepajėgi įsigyti vakarietiškų prekių. Iš 425 mlrd. JAV dolerių eksporto pajamų pernai, Rusijos Federacijos centrinio banko duomenimis, gruodžio mėn., tik ketvirtadalis buvo gautas pagrindinėmis pasaulio valiutomis – doleriais ir eurais. Jų antplūdis į Rusiją gali sumažėti iki 105 milijardų JAV dolerių – 2002 metų eksporto pajamų lygio.

 

Centrinio banko duomenimis, tris ketvirtadalius eksporto Rusija vykdo „draugiškomis valiutomis“ arba pagal „rublio“ schemą, kuri de facto yra mainų prekyba.

Bendra importo į Rusiją apimtis praėjusių metų pabaigoje sugrįžo į beveik prieškarinį lygį – 285 mlrd. USD. Mašinų, įrangos ir transporto priemonių importas padidėjo 24%, iki 145,8 mlrd. USD, drabužių ir avalynės – 21%, iki 19,1 mlrd. USD, maisto produktų – sumažėjo 2%, iki 35,1 mlrd. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(1)
(49)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: