„Tribunolas bus. Jau renkame visus reikalingus duomenis“  ()

Šiuo metu kuriamas teisinis modelis Rusijos Federacijos agresijos nusikaltimams prieš Ukrainą tirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė generalinis prokuroras Andrijus Kostinas, praneša „Interfax-Ukraine“.

Sekmadienį, kalbėdamas vykstančiame forume „Ukraina. 2024-ieji metai“, generalinis prokuroras pabrėžė, kad Rusijos Federacijos įvykdytos agresijos metu užregistruota daugiau nei 122 tūkst. karo nusikaltimų faktų.

„Rusijos ir visų jos nusikaltėlių nubaudimas už visus karo nusikaltimus, teisingumo atkūrimas visoms šio karo aukoms ir nukentėjusiems yra būtina sąlyga pasaulio tvarkai palaikyti“, – pažymėjo generalinis prokuroras.

Anot jo, nėra tokio nusikaltimo, kurio Rusijos Federacija nepadarytų Ukrainoje.

„Ukraina pirmoji bando patraukti baudžiamojon atsakomybėn agresorių tarptautiniu lygiu už agresijos nusikaltimą. Tai įvyks pirmą kartą po Niurnbergo teismo“, – pabrėžė A. Kostinas.

[PAPILDYMAS rekordine kaina+Vokietija] Geriausios kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai (Video, „Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 3C“)
4365 1

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

„Tai tribunolas, kurį šiuo metu svarsto koordinacinė grupė (Core group), susidedanti iš daugiau nei 40 pasaulio šalių atstovų... Kad mūsų partneriai oficialiai paremtų idėją, prireikė 6 mėnesių bendravimo nuo 2022 m. kovo iki 2022 m. spalio mėn., siekiant sukurti specialų tribunolą“, – sakė jis.

Generalinis prokuroras tęsė: „Dabar 40 šalių jau diskutuoja apie teisinį tribunolo modelį. Tai yra, tribunolas bus sukurtas! Tačiau mes nešvaistome laiko ir nuo 2023 m. liepos mėn. Tarptautinis agresijos nusikaltimų Ukrainoje baudžiamojo persekiojimo centras (ICPA) veikia Hagoje“.

 

A. Kostinas paaiškino, kad Ukrainos prokurorai kartu su kitų šalių, tarp jų ir JAV, prokurorais renka ir analizuoja medžiagą apie agresiją, šie dokumentai taps tribunolo svarstymo pagrindu.

Anot jo, agresijos tribunolo sukūrimas yra svarbus siekiant „užkirsti kelią tokiems nusikaltimams pasikartoti kitose pasaulio vietose“.

A. Kostinas taip pat pažymėjo glaudų Ukrainos prokuratūros bendradarbiavimą su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu.

„Tarptautinio baudžiamojo teismo išduotas V. Putino arešto orderis dėl ukrainiečių vaikų deportacijos yra precedento neturintis rezultatas, kuris tapo įmanomas būtent tokios sąveikos dėka. Penkis mėnesius Ukrainos prokurorai glaudžiai bendradarbiavo su TBT atstovais. O Ukrainos tyrimų medžiaga buvo šio sprendimo pagrindas“, – sakė jis.

 

Generalinis prokuroras patikino, kad tęsiamas aktyvus darbas su TBT siekiant patraukti atsakomybėn visus su vaikų trėmimu susijusius asmenis, įskaitant Rusijos Federacijos karinę ir politinę vadovybę.

„Mes bendraujame su tarptautinėmis institucijomis ir šalimis partnerėmis, siekdami ieškoti ir grąžinti ukrainiečių vaikus bei nustatyti įtariamuosius“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(5)
(30)

Komentarai ()