„Rusai vaikšto labai plona linija.“ Planuoja pareikalauti dalies Aliaskos. Kas vyksta  ()

Sutarties peržiūra turėtų būti atliekama tik kruopščiai išanalizavus tokio sprendimo privalumus ir trūkumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis iškyla Rusijos Federacijos teritorinės pretenzijos į kai kurias Beringo sąsiaurio sritis, esančias netoli Aliaskos, kontroliuojamas Jungtinių Amerikos Valstijų pagal sovietų ir amerikiečių sutartis.

Tiksliau, kalbama apie Ševardnadzės-Bakerio susitarimą, kurį Rusija galėtų denonsuoti. Susitarimas riboja Beringo sąsiaurio jūrinę erdvę ir buvo pasirašytas 1990 metais tarp Eduardo Ševardnadzės ir buvusio JAV valstybės sekretoriaus Jameso Bakerio.

Pagal susitarimą Jungtinės Amerikos Valstijos kontroliuoja ir ekonominiu požiūriu naudojasi 23,6 tūkst. kvadratinių kilometrų buvusios Sovietų Sąjungos išskirtinės ekonominės zonos ir 46,3 tūkst. kvadratinių kilometrų kontinentinio šelfo.

[Vokietija] Mažiausia kaina istorijoje! Fantastika, ką sugeba šie „Xiaomi“ elektriniai šildytuvai - standartiniai neprilygsta nė iš tolo („Smartmi GR-H Graphene“)
16933 5

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

JAV priklauso šiame regione Aleutų salos ir Aliaska – teritorija, kurią amerikiečiai 1867 metais nusipirko iš carinės imperijos – itin protinga iniciatyva, atnešusi daug naudos amerikiečiams.

Rusijos Dūmos Užsienio reikalų komiteto narė Rosa Chemeris pasiūlė denonsuoti Sovietų Sąjungos ir Amerikos susitarimą, kuris yra svarbus momentas nustatant abiejų valstybių jūrines sienas.

Rusai gindamiesi teigia, kad nors SSRS gavo kompensaciją už žvejybos veiklą kitur, susitarimo niekada neratifikavo nei Aukščiausioji Taryba, nei Rusijos parlamentas kaip nebeveikiančios Sovietų Sąjungos įpėdinis.

Leidinys „Vzgliad“, Rusijos politikai pavaldus žiniasklaidos subjektas, rašo apie šias Rusijos teritorines pretenzijai JAV šiaurinėje Žemės rutulio dalyje, Beringo sąsiauryje.

 

Rusijos senatorius Konstantinas Dolgovas teigia: sutarties peržiūra turėtų būti atliekama tik kruopščiai išanalizavus tokio sprendimo privalumus ir trūkumus. Be jokios abejonės, šiuo metu Maskva patiria nuostolių dėl to, kad Beringo sąsiaurio dalyje neįmanoma žvejoti.

Tačiau jis pripažįsta, kad jei Rusija nesilaikys susitarimo, tai gali dar labiau pabloginti santykius su JAV, kurie šiuo metu yra istorinėje žemumoje.

Tačiau turime suprasti, kad JAV nesėdės ir nežiūrės, kaip mes atimame iš jos reikšmingas pajamas“, – taip pat atkreipė dėmesį Rusijos pareigūnas.

 

„Neatmetu, kad Rusijai denonsavus šį susitarimą, JAV turės galimybę imtis atsakomųjų veiksmų. Svarbu iš anksto numatyti bet kokius veiksmus, kurių gali griebtis JAV. Tik po labai kruopščios analizės galėsime priimti galutinį sprendimą (dėl sutarties nutraukimo)“, – reziumavo Rusijos senatorius.

Šaltinio cituojamas rusų profesorius Dimitrijus Labinas taip pat sako, kad Rusija į šį Beringo sąsiaurio susitarimo klausimą turi žiūrėti atsargiai. Tačiau jis teigia, kad naujų JAV sankcijų įvedimas tuo atveju, jei Rusija denonsuotų susitarimą, būtų nenaudingas, atsižvelgiant į tai, kad Maskvai jau dabar taikomi didžiuliai sankcijų paketai, kurie „nesuteikia Vašingtonui norimo rezultato“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(16)
(-15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: