Nyderlandai padavė Rusiją į teismą, reikalaus kompensacijų  ()

Prieš 9 metus Rusija virš Donbaso numušė keleivinį lėktuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2022 metų Nyderlandai išleido mažiausiai 166 milijonus eurų dėl  Rusijos įvykdyto „Malaysia Airlines“ MH17 reiso lėktuvo numušimo virš okupuotos Donecko srities dalies padarinių. Šias lėšas šalis nori atgauti iš Rusijos Federacijos.

Apie tai savo ataskaitoje pranešė Nyderlandų Audito rūmai, vasario 29 d. rašė „DeStentor.nl“.

Kaip pažymima leidinyje, Nyderlandai taip pat išleido 365 eurus žuvusių vaikų pliušiniams žaislams valyti, su lėktuvo katastrofa susijusių nusikaltėlių tyrimas jiems kainavo 53 mln. eurų.

Vyriausybė paprašė Audito rūmų parengti išlaidų sąrašą šioje byloje dėl „Rusijos valstybinės atsakomybės“. Ją svarsto JT Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO). Laikraštis rašo, kad Nyderlandai ir Australija iškėlė bylą, siekdamos pareikšti ieškinį rusams dėl žalos atlyginimo.

[Vokietija] Už mažiausią kainą langų valymo robotas su APP - paskutiniai vienetai! (Video, „LIECTROUX WS-1080“)
3995 2

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Puiki kokybė

Išsamiau

Audito rūmai taip pat akcentavo, kad 166 milijonai eurų yra tarpinė suma, kuri bus peržiūrima kasmet. Pavyzdžiui, 2023 metais buvo pridėta maždaug 16,5 mln. eurų. Šią sumą valstybė žuvusiųjų artimiesiems išmokėjo 2023 metų rugpjūtį.

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte savo puslapyje X socialiniame tinkle („Twitter“) pažymėjo, kad Audito rūmų ataskaita „gali pagrįsti ieškinį dėl kompensacijos Nyderlandų teisminiame procese prieš Rusiją.“

 

„Vyriausybė labai dėkinga už šį pranešimą, nes nors akivaizdu, kad nėra būdo palengvinti aukų ir artimųjų kančias, galime žengti žingsnį teisingumo link“, – rašė jis.

2014 m. liepos 17 d. „Malaysia Airlines“ MH17 reiso orlaivis skrido iš Amsterdamo į Malaizijos sostinę Kvala Lumpūrą. Kaip įrodė tolesnis tyrimas, į lėktuvą virš okupuotos Donecko srities dalies pataikė Rusijos priešlėktuvinių raketų komplekso „Buk“ raketa. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, įskaitant 80 vaikų. Tai didžiausias aukų skaičius per visą aviacijos istoriją iš visų civilinių lėktuvų numušimo atvejų.

 

2022 m. lapkričio 17 d. Hagos apygardos teismas paskelbė sprendimą skrydžio MH17 byloje ir po pustrečių metų teismų trukmės nustatė keturių kaltinamųjų likimą. Igoris Girkinas, Leonidas Charčenka ir Segejus Dubinskis buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos. Olegas Pulatovas buvo išteisintas, nes nebuvo surinkta pakankamai įrodymų dėl jo dalyvavimo tragedijoje. Teismas taip pat patvirtino, kad Rusija kontroliavo kovotojus Rytų Ukrainoje, kai buvo numuštas lėktuvas.

2023 metų vasarį paskelbta Jungtinės tyrimų grupės (JIT) ataskaita parodė, kad yra „gerų priežasčių“ teigti, jog sprendimą tiekti zenitinių raketų kompleksą „Buk“ DLR kovotojams priėmė asmeniškai Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(1)
(54)

Komentarai ()