Tai didžiausias „Trojos arklys“ pasaulyje. Saugumas atskleidė tiesą apie rusų „Telegram“  (1)

Susirūpinimą kelia „Telegram“ kūrėjų ryšiai su Kremliumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas Ukrainos strateginės komunikacijos centro, įsteigto prie Kultūros ir informacijos politikos ministerijos, siekiant pasipriešinti Rusijos informaciniams išpuoliams, atliktas tyrimas parodė, kad 88% ukrainiečių naudojasi „Telegram“.

Nors dauguma Ukrainos vartotojų atsisiunčia programėlę, kad gautų naujausias naujienas apie Rusijos karą, gautų įspėjimus apie raketų atakas ir dalyvautų lėšų rinkimo kampanijose, susirūpinimą kelia „Telegram“ kūrėjų ryšiai su Kremliumi. Nerimaujama, kad Rusijos saugumo tarnyba gali ją panaudoti asmenų šnipinėjimui, asmens duomenų rinkimui ir netikrų naujienų skleidimui visame pasaulyje.

Pirmas dalykas, kuris kelia susirūpinimą ekspertams, yra tai, kad ją iš pradžių RF sukūrė Rusijos verslininkas Pavelas Durovas. Pasak amerikiečių kibernetinio saugumo specialisto Moxie Marlinspike, nepaisant to, kad „Telegram“ komandos nebėra Rusijoje, įmonės darbuotojai vis dar gali turėti ten šeimos narių, todėl jie gali būti pažeidžiami Rusijos vyriausybės įtakos.

[Vokietija] Fantastiškai geros kainos 4in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
11868 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

„Telegram“ finansavimo šaltinių nustatymas yra sudėtingas, nes bendrovė pritraukia privačius investuotojus. Tačiau žiniasklaidoje ne kartą pasirodė kai kurių asmenų ir organizacijų, minimų kaip pasiųsti investuotojai, pavardės.

Taip tarp investuotojų į „Telegram Open Network“ buvo rasti Rusijos milijardieriai Davidas Jakobašvilis ir Romanas Abramovičius. Ukraina skyrė sankcijas D. Jakobašviliui už Rusijos karo finansavimą, o ES, JAV, Šveicarija ir Kanada įvedė apribojimus už glaudžius ryšius su Kremliumi.

Kaip kitus „Telegram“ investuotojus Strateginės komunikacijos centras mini ir „Mubadala“ iš Jungtinių Arabų Emyratų bei „Abu Dhabi Catalyst Partners“ fondus („Mubadala“  ir Amerikos investicijų bendrovės „Falcon Edge Capital“ sukurtą fondą).

 

Visų pirma, Emyratų bendrovė „Mubadala“ glaudžiai bendradarbiavo su Rusija ir 2013 m. kartu su Rusijos tiesioginių investicijų fondu sukūrė 2 mlrd. USD fondą, skirtą investuoti į ilgalaikius projektus įvairiuose Rusijos ekonomikos sektoriuose.

2021 m. kovą žiniasklaida pranešė, kad „Telegram“ finansavo „Mubadala“  fondas ir Rusijos tiesioginių investicijų fondas. Tačiau „Telegram“ vadovybė paneigė informaciją apie pinigų gavimą iš Rusijos agentūros.

Prasidėjus visapusiškam Rusijos karui Ukrainoje, „Mubadala“  paskelbė stabdantis savo investicijas Rusijoje. Tačiau 2023 m. kovo mėn. „Mubadala“  generalinis direktorius Khaldoonas Al Mubarakas pareiškė, kad Rusijos invazija nesustabdys fondo ketinimo tapti pasauliniu investuotoju. Todėl šiandien „Telegram“ vis dar yra „Mubadala“  portfelyje kartu su kitomis minėtomis Rusijos įmonėmis.

 

Dar viena įdomi detalė gali būti vertinama kaip Kremliaus ir „Telegram“ bendradarbiavimo ženklas. 2024 metais Rusijos vyriausybė atšaukė anksčiau „Telegram“ ir Vakarų technologijų įmonėms skirtas baudas.

Tada atitinkamas įrašas dingo iš Federalinės antstolių tarnybos duomenų bazės. „Telegram“ skolų nemokėjo, „Reuters“ tikino nežinanti, kodėl skolos buvo padengtos, nes įmonė Rusijoje neturi nei turto, nei biurų, nei darbuotojų. Tačiau tai netiesa: „Telegram“ ir Rusijos valdžios institucijos vis dar turi ryšių investicijų, technologinių išteklių ir darbuotojų srityse, o Rusija ir toliau ieško būdų, kaip finansuoti „Telegram“, pranešė Ukrainos centras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(3)
(20)

Komentarai (1)