Tikra beprotybė. Šalyje – nepaprastoji padėtis. Tūkstančiai pabėgo iš kalėjimo. Kas dedasi (Video)  ()

Gaujos šturmavo du kalėjimus. Jos reikalauja atsistatydinti ministrą pirmininką, kuris šaliai vadovauja nuo prezidento Jovenelio Moise nužudymo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-03-04 Tikra beprotybė. Šalyje – nepaprastoji padėtis. Tūkstančiai pabėgo iš kalėjimo. Kas dedasi (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po masinio nuteistųjų pabėgimo iš kalėjimų Haityje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, rašo „BBC News“.

Haičio vyriausybė kovo 3 dieną įvedė 72 valandų nepaprastąją padėtį. Priežastis buvo ginkluotų grupuočių įsiveržimas į sostinės Port o Prenso kalėjimą. Pranešama, kad pabėgo maždaug 4000 kalinių, žuvo mažiausiai 12 žmonių.

Iš viso per savaitgalį buvo užgrobti du kalėjimai. Šalyje buvo įvesta komendanto valanda. Vyriausybė pareiškė, kad „nepaklusnumo“ aktai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

[Vokietija] „Palaiko iki 4K. Už tokią kainą žiauriai geras vaizdo projektorius! Puikus modelis visiems“ (Video, „Wanbo TT“)
3253

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

„Tarp sulaikytųjų Port o Prense buvo gaujos nariai, kaltinami prisidėję prie prezidento Jovenelio Moise nužudymo 2021 metais“, – pranešė žiniasklaida.

Gaujos lyderiai nori, kad Haičio ministras pirmininkas Arielis Henry atsistatydintų. Po prezidento nužudymo jis tapo faktiniu šalies vadovu. Pats Henry yra užsienyje – jis nuvyko į Nairobį aptarti Kenijos vadovaujamų tarptautinių saugumo pajėgų dislokavimo Haityje. Gaujų lyderis Jimmy Cherizier, pravarde „Barbekiu“, pradėjo koordinuotą ataką, kad nušalintų premjerą.

 

Anot žiniasklaidos, Haičio policija paprašė kariuomenės pagalbos. Teisėsaugininkai prašė sustiprinti pagrindinio kalėjimo apsaugą, tačiau jau savaitgalį jis buvo šturmuotas.

Įvykio vietoje po užpuolimo apsilankę žurnalistai pamatė dar atidarytus vartus, o kieme – trijų kalinių kūnus. Jokių teisėsaugos pareigūnų buvimo požymių nebuvo.

Vienas iš įkalinimo įstaigoje dirbančių savanorių pasakojo, kad 99 kaliniai nebandė pabėgti. Jie liko kamerose, bijodami žūti kryžminėje ugnyje. Tarp šių kalinių yra buvę Kolumbijos kariai, kurie buvo įkalinti už Moise nužudymą.

 

Smurtas išplito po prezidento Moise nužudymo. Jis nebuvo pakeistas, o rinkimai nevyko nuo 2016 m. Pagal politinį susitarimą rinkimai turėjo įvykti, o Henry turėjo palikti pareigas iki vasario 7 dienos, bet taip neįvyko.

JT duomenimis, 2023 metais Haityje gaujų aukomis tapo daugiau nei 8400 žmonių. Šalyje žmogžudysčių, sužalojimų ir pagrobimų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, palyginti su 2022 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()