Nesitikėkite nieko gero. Kas lauktų Europos Trumpui tapus prezidentu  ()

Pirmoji D. Trumpo prezidento kadencija išbandė transatlantinių santykių tvirtumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo pergalė 2024 metų rinkimuose gali galutinai sugriauti JAV ryšius su Europa ir NATO.

Jei D. Trumpas bus perrinktas JAV prezidentu, jo pozicija Ukrainos, Rusijos ir NATO atžvilgiu bus itin svarbi Rusijos ir Ukrainos karui.

Apie tai rašo „Foreign Affairs“.

„Tikėtina, kad D.Trumpas sugadins visus transatlantinius santykius daug labiau nei per savo pirmąjį prezidentavimą“, – rašoma straipsnyje.

Naujausios apklausos JAV rodo, kad D. Trumpas turi daug šansų laimėti 2024 metų rinkimus, todėl Europa turėtų rimtai vertinti jo grasinimus.

Leidinys priminė, jog prieš mėnesį D. Trumpas pareiškė, kad Rusija gali „daryti bet ką“ su tomis NATO valstybėmis narėmis, kurių gynybos biudžetai neatitinka aljanso reikalavimų, tai yra, nesiekia 2% BVP.

[Kuponas+Rekordinė kaina!] Iš Vokietijos naujausias 3D spausdintuvų lyderio modelis - idealus pradedantiesiems ir jau patyrusiems (Video, „Creality Ender-3 V3 SE“)
1645 1

Mažiausia fiksuota kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

D. Trumpo išrinkimas JAV prezidentu 2016 metais Europoje buvo sutiktas su panika. Tačiau dabartinė JAV vykdomosios valdžios sistema sugebėjo sutramdyti pačius beprotiškiausius prezidento impulsus. Todėl jam pirmą kartą prezidentaujant 2017–2021 m., transatlantiniai santykiai išsilaikė.

Jei D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose užimtų vietą antrą kartą, rizika bus daug didesnė ir pavojingesnė. Visų pirma, didelė tikimybė, kad JAV atsisakys Europos saugumo garanto vaidmens ir nutrauks karinę paramą Ukrainai. Tokia politika greičiausiai įkvėps V. Putino imperines ambicijas ir pakenks Ukrainos pastangoms apginti savo nepriklausomybę.

Europai prireiks mažiausiai dešimties metų, kad pasirengtų sėkmingai savigynai prieš Rusiją. Esant tokiai situacijai, laiko apsiginklavimui nebelieka, todėl Europos šalys rizikuoja prarasti savo „geopolitinio likimo“ kontrolę. Visų pirma, Ukrainai tai gali reikšti praradimą didelės dalies teritorijos.

 

Kai analitikai išreiškia susirūpinimą dėl antrosios D. Trumpo kadencijos prezidento poste, jie dažnai kalba apie konkrečius sprendimus, kuriuos jis gali priimti, pavyzdžiui:

  •      pasitraukimas iš NATO;
  •      paramos Ukrainai nutraukimas;
  •      užmezgami ryšiai su V. Putinu.

Tačiau didžiausias pavojus, anot leidinio, slypi pačiame D. Trumpo charakteryje – neryžtingame ir permainingame. Tai, kad jam kyla neapgalvotų idėjų, kurias retai įgyvendina, daro jį nenuspėjamu. Ir jis gali sukelti didelį chaosą abiejose Atlanto pusėse.

„D. Trumpas greičiausiai sieks kaleidoskopinio pobūdžio trumpalaikių partnerysčių, kurių didžioji dalis yra su šalimis už Europos ribų, o kai kurios – su Europai priešiškomis šalimis“, – nurodė „Foreign Affairs“.

 

Be to, D. Trumpas gali išprovokuoti skilimą Europoje, kai atskiros šalys pradeda „ieškoti prieglobsčio“ už ES ir NATO ribų. Ir būtent tokio rezultato siekia Rusija.

„D. Trumpas negali sugriauti ES, bet gali gerokai pakenkti NATO ir greitai sugriauti transatlantinius santykius“, – mano žurnalistai.

Kitas įvykių raidos variantas – bandymas manipuliuoti Europa, panaudojant Amerikos pagalbą Ukrainai kaip svertą.

„Europa atsidurs įstrigusi tarp agresyvios Rusijos ir dviveidžių Jungtinių Valstijų, kurios nežino, ar nori ignoruoti Europą, ar ją išnaudoti. Tai ne fantazija, kad žemyne vėl gali įsiviešpatauti chaosas“, – apibendrina leidinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(10)
(-5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: