Rusija pilnai grįžo į Stalino laikus. Šokiruojantis įsakymas iš Putino. Kas vyksta  ()

Valstybei svarbu kontroliuoti karui dirbančias įmones.


V. Putinas
V. Putinas
© Kremlin.ru, CC BY 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vladimir_Putin_address_to_citizens_2020-04-02.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RF Generalinės prokuratūros organai siekia, kad nemažai didelių įmonių ir nekilnojamojo turto kompleksų būtų grąžinti valstybės nuosavybėn, antradienį departamento valdyboje sakė prezidentas Vladimiras Putinas.

Anot jo, tai „svarbus momentas“ prokurorų darbe, kurio tikslas apskritai yra ginti piliečių socialines ir ekonomines teises, apsaugoti valstybės ir visuomenės interesus.

Verslo turto nacionalizavimas „pateisinamas tais atvejais, kai turtas buvo įgytas apeinant, pažeidžiant įstatymus ir, be to, naudojamas valstybės nenaudai“, – sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad „kiekvienu tokiu atveju reikia elgtis griežtai pagal įstatymus, laikantis aiškių teisinių procedūrų“.

Prokurorai teismuose pasiekė, kad iš strateginių įmonių sugrįžtų daugiau nei 1 trilijonas rublių, V. Putinui pranešė generalinis prokuroras Igoris Krasnovas.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2477 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Kalbame apie dešimtis įmonių, kurių gaminiai „yra labai svarbūs gynybos pajėgumų stiprinimui ir šalies ekonomikos plėtrai“, – tęsė jis.

„Jos neteisėtai paliko Rusijos Federaciją, taip pat korupcijos keliu. Be to, dalis jų lėšų netgi buvo panaudota teroristinei Ukrainos veiklai finansuoti“, – sakė S. Krasnovas ir pridūrė, kad įpareigoja prokuratūrą atidžiai spręsti neteisėto įmonių susvetimėjimo klausimus, siekiant perkelti turtą į užsienį.

Prasidėjus karui nacionalizavimo procesas įgavo „tikrai masinį“ pobūdį, sakė „Transparency International-Rusija“ direktorius Ilja Šumanovas.

2022-2023 metais daugiau nei 180 privačių įmonių pateko valstybės kontrolėn, o per dvejus metus į teismus atėję reikalavimai nacionalizuoti buvo susiję su beveik dviem šimtais įmonių. Tai daugiausia karinę produkciją gaminančios įmonės, taip pat iš šalies išvykusių verslininkų turtas.

 

„Novaja Gazeta“ ir „Transparency International-Rusija“ skaičiavimais dažniausiai valdžios institucijos nacionalizavo karinio-pramoninio komplekso ir mechaninės inžinerijos įmones (7 ieškiniai), maisto ir žvejybos pramonės (7 ieškiniai), taip pat uostus (6 ieškiniai) ir nekilnojamąjį turtą (6 ieškiniai).

Tik dviem atvejais įmonės perdavimas valstybės nuosavybėn teisme neįvyko, nes Generalinė prokuratūra atsisakė ieškinio arba sudarė taikos sutartį.

Kaip formalias priežastis areštuoti turtą iš privačių rankų, valdžios institucijos naudoja kaltinimus dėl neteisėtos nuosavybės (2022–2024 m. 20 atvejų) ir antikorupcinių įstatymų pažeidimo (14 atvejų). Dar trimis atvejais prokurorai prašė pripažinti negaliojančiais sandorius ar verslo sukūrimą, aiškindami tai kaip Rusijos Federacijos teisių pažeidimą. Tuo pačiu metu kai kurie teiginiai nepaskelbti arba yra įslaptinti, todėl neįmanoma susipažinti su motyvuojamąja dalimi.

 

Valstybei svarbu kontroliuoti karui dirbančias įmones, pabrėžia I. Šumanovas. Be to, tęsia jis, valstybė domisi nekilnojamuoju turtu ir žeme, ypač Maskvoje, Maskvos srityje, Sankt Peterburge ir pietiniuose regionuose, dėl brangumo, o žvejybos sektoriuje per nacionalizaciją įmanoma atimti žvejybos kvotas, taip pat laivyną.

Naujausias didelio atgarsio sulaukusios nacionalizacijos pavyzdys – trijų Čeliabinsko elektrometalurgijos gamyklos (CHEMK) gamyklų perdavimas valstybės kontrolei. Teismas dėl to sprendimą priėmė vasario viduryje, po to gamyklos savininkas Jurijus Antipovas buvo sulaikytas dėl sukčiavimo. Vėliau jis buvo paleistas.

CHEMK nacionalizacijos procesas vyko rekordiškai greitai – užtruko mažiau nei mėnesį. Teismas bylą nagrinėjo už uždarų durų, jos medžiaga nebuvo paskelbta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: