Rusijoje pasiektas rekordas. Džiugios žinios Ukrainai. „Auga nuo karo pradžios“  ()

Neigiami įvykiai, pavyzdžiui, teroristinis išpuolis „Crocus City Hall“, didina visuomenės nerimą.


Antidepresantai
Antidepresantai
© Tom Varco, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prozac_pills.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje nuo sausio iki kovo buvo nupirkta 3,6 mln. vnt. antidepresantų už beveik 3 mlrd. rublių (30 000 000 eurų), teigiama analitinės bendrovės „DSM Group“ ataskaitoje, kurią apžvelgė „Vedomosti“.

Šis skaičius tapo rekordiniu per pastaruosius penkerius metus. Pardavimų augimas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų pradžios laikotarpiu, fizine išraiška buvo 33%, o pinigine išraiška išaugo 45%. 2023 m. per tą patį laikotarpį 2,7 mln. pakuočių vaistams išleista 2 mlrd. rublių (20 000 000 eurų).

Dinamiką patvirtina ir rinkos dalyviai: „Vaistinių tinkle 36,6“ pastebėta, kad antidepresantų pardavimai išaugo 41%, palyginti su tuo pačiu 2023 m. laikotarpiu, „Vaistinė 25“ tinkle šis skaičius išaugo 15%. Tarp pirmaujančių vaistų yra Cipralex, Trittico ir Velaxin.

[Vokietija] Itin geros kainos puiki planšetė, kurią rekomenduoja apžvalgininkai. Snapdragon CPU, 4+128GB, 11,5 colių 2K ekranas, 120Hz ir kt. („HONOR Pad X9“)
4218 1

Gera kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės ir kokybė

Išsamiau

Anot įmonių grupės „Bestdoctor“ neurologės Valerijos Poliakovos, antidepresantų pardavimų augimą lėmė tai, kad gydytojai tokius vaistus pacientams pradėjo skirti vietoje pasenusių vaistų. Pasak jos, vaistažolių ir raminamųjų vaistų, tokių kaip Corvalol ir Phenibut, paklausa sumažėjo. Šie vaistai vidaus farmacijos rinkoje buvo nuo praėjusio amžiaus 60-ųjų, tačiau jų veiksmingumas niekada nebuvo įrodytas, paaiškina V. Poliakova.

Jos žodžius patvirtina analitinės bendrovės „RNC Pharma“ plėtros direktorius Nikolajus Bespalovas. Jis pažymėjo, kad „Corvalol“ pardavimai mažėjo nuo 2019 m. Jei 2020 metais rusai įsigijo 50 milijonų vienetų šio vaisto, tai 2023 metais jie nusipirko tik 40 milijonų vienetų. V. Poliakova pažymi, kad vartodamas pasenusius vaistus pacientas tik kurį laiką pajunta ramybės jausmą, o vėliau nerimas grįžta, nes šie vaistai depresinio sutrikimo negydo.

 

Panašios nuomonės laikosi ir klinikos „Būk sveikas“ gydytojas Leonidas Karevas. Jis pažymi, kad tokie vaistai tik laikinai užmaskuoja nerimą keliančius simptomus, o tas pats Corvalol neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Būtent todėl gydytojai dažniau skiria naujausios kartos antidepresantus, priduria gydytojas.

„DSM Group“ generalinio direktoriaus Sergejaus Šuliako prognozėmis, antidepresantų pardavimai tik augs. Neigiami įvykiai, pavyzdžiui, teroristinis išpuolis „Crocus City Hall“, didina visuomenės nerimą.

Kovo pradžioje buvo pranešta, kad pernai antidepresantų pardavimas pasiekė penkerių metų rekordą – parduota 17 mln. vnt. Antidepresantų, migdomųjų ir vaistų nuo nerimo paklausa išaugo po Rusijos invazijos į Ukrainą ir nuo tada toliau auga.

 

Išaugusi antidepresantų paklausa gali rodyti ne tik depresijos, bet ir kitų šiais vaistais gydomų sutrikimų plitimą, įskaitant prisitaikymo sutrikimą ir nerimo sutrikimus. Remiantis RANEPA apklausa, 60% rusų nuolat patiria nerimą: 46,8% nurodė vidutinio sunkumo nerimą, 13,2% – stiprų nerimą.

Nacionaliniame psichiatrijos ir narkologijos medicinos tyrimų centre užfiksuota, kad 2023 metais padaugėjo piliečių, turinčių su stresu susijusių neurozinių sutrikimų. Pernai tokių atvejų skaičius, palyginti su 2022 m., išaugo 13,8 proc., o lyginant su 2021 m. – 17,2 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()