Tai įvyko. Aneksuoja 2/3 savo kaimynės teritorijos. Kas vyksta  ()

Drebinantys įvykiai Pietų Amerikoje.


Venesuelos ir Gajanos teritorinis ginčas
Venesuelos ir Gajanos teritorinis ginčas
© SurinameCentral, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guayana_Esequiba_Disputed_Area_Venezuela-Guyana.png

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro priėmė įstatymą dėl naujos valstijos sukūrimo Esekibo (Essequibo) regione, kuris yra kaimyninės Gajanos teritorijoje.

Iš tikrųjų tai prilygsta Gajanos teritorijos aneksijai.

„Sprendimas, priimtas per Venesuelos žmonių konsultacinį referendumą, bus įgyvendintas, ir šiuo įstatymu mes ginsime Venesuelą tarptautinėje arenoje“, – balandžio 3 d. sakė Maduro.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Venesueloje įvyko prieštaringai vertinamas referendumas, kuriame, oficialiais duomenimis, daugiau nei 95 % rinkėjų pritarė Esekibo aneksijai. Karakasas teigė, kad referendume dalyvavo apie 10,5 mln. iš 20,7 mln. balsavimo teisę turinčių Venesuelos piliečių, o rinkimų ekspertai ir žiniasklaida įtaria, kad referendume dalyvavo tik 10 proc. rinkėjų ir kad rezultatai buvo suklastoti.

[EU+mažiausia kaina istorijoje!] Būtinas daiktas meistraujantiems. Su 2 baterijomis ir stulbinamos kainos aukščiausios kokybės 21V „Geevorks“ kampinis šlifuoklis
8528 2

Mažiausia fiksuota kaina!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Dešimtmečius Venesuela pretenduoja į Esekibo regioną, kuris sudaro daugiau nei du trečdalius Gajanos teritorijos ir kuriame gyvena 125 000 iš 800 000 šalies piliečių.

Gajana, buvusi britų kolonija, tvirtina, kad sieną su Venesuela dar 1899 metais nustatė arbitražo komisija. Tačiau Venesuela tvirtina, kad „natūralią sieną“ sudaro Esekibo upė. o ši siena buvo pripažinta ir istoriškai.

Teritoriniai nesutarimai aštrėjo nuo 2015 m., kai „ExxonMobil“ Esekibo regione aptiko didžiulius naftos telkinius. Venesuelos referendumas buvo paskelbtas po to, kai Gajana pernai rugpjūtį pradėjo aukcione parduoti teises į savo naftos telkinių gavybą.

 

Maduro priimtas įstatymas numato Esekibo regione sukurti 24-ąją Venesuelos valstiją ir suteikti atstovavimą šios teritorijos gyventojams kituose Venesuelos parlamento rinkimuose, kurie turėtų vykti 2025 metais.

Įstatyme taip pat raginama sukurti „Valstybinę ir nacionalinę Gajanos-Esekibo gynybos aukštąją komisiją“, o tai kelia susirūpinimą, kad Venesuela gali įsiveržti į regioną ir sukelti karą.

Gajanos prašymu Tarptautinis Teisingumo Teismas nagrinėja Esekibo klausimą, tačiau Venesuela atmeta šio teismo jurisdikciją ir tai patvirtino ir naujajame įstatyme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(95)
(-74)

Komentarai ()