„Išjungs net palydovus.“ Rusija kuria branduolinius kosminius ginklus  ()

Rusija kuria ginklą, kurį gali panaudoti tik kraštutiniu atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija kuria branduolinius kosminius ginklus, kuriuos susprogdinus bus sukurtas galingas elektromagnetinis impulsas (EMP), galintis sugadinti vyriausybės ir komercinius palydovus, praneša CNN, remdamasi šaltiniais, susipažinusiais su JAV žvalgybos informacija.

Pasak jų, šis ginklas gali išjungti „didžiulį“ palydovų skaičių, įskaitant tuos, kurie atsakingi už mobilųjį ir interneto ryšį. Pavyzdžiui, šis ginklas galės sunaikinti didelius mažų palydovų žvaigždynus, tokius kaip „Starlink“, teigia televizijos kanalo kalbinti ekspertai.

Tačiau lieka neaišku, ar šis ginklas gali turėti įtakos, pavyzdžiui, aukštesnėje orbitoje esančių GPS palydovų veikimui, rašo CNN.

Tačiau buvęs aukštas Pentagono pareigūnas pažymėjo, kad viskas priklauso nuo įrenginių atstumo iki sprogimo centro ir jo stiprumo, taip pat nuo pačių palydovų amžiaus.

Kito CNN šaltinio teigimu, didžiausias bet kurio orbitoje esančio EMP įrenginio pavojus yra tai, kad jis gali sukurti neįgalių palydovų „minų lauką“, kuris keltų grėsmę visiems naujiems palydovams.

 

Tuo pačiu metu kanalo pašnekovai tvirtina, kad Rusija kuria ginklą, kurį gali panaudoti tik kraštutiniu atveju, nes tai padarys tokią pat žalą bet kokiems Rusijos palydovams.

Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Mike'as Turneris paskelbė pareiškimą, įspėdamas apie „rimtą grėsmę nacionaliniam saugumui“ ir reikalaudamas, kad JAV prezidentas Joe Bidenas išslaptintų informaciją. Televizijos ABC šaltiniai teigė, kad kalbama apie Rusijos Federacijos planus dislokuoti branduolinius ginklus kosmose. Vėliau JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby sakė, jog Rusija kuria priešpalydovinius ginklus. Per konferenciją žurnalistams jis pabrėžė, kad ginklas yra kūrimo stadijoje ir dar nekelia tiesioginės grėsmės. J. Kirby taip pat sakė, kad JAV užmezgė tiesioginius diplomatinius ryšius su Rusija ir kitomis šalimis dėl šių ginklų.

 

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pranešimus apie naujų ginklų kūrimą pavadino Vašingtono „gudrybe“, kuria siekiama įtikinti Kongresą balsuoti už paramos Ukrainai skyrimo projektą. Jis taip pat sakė, kad Vašingtonas nebendravo su Maskva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()