[ŽTL] „Palaiko 40 % gyventojų.“ Pasiruoškite. Kitąmet Lietuva planuoja įvesti naują mokestį  (22)

Tai daryti verčia gresianti Rusijos invazija į NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2025 metų Lietuva planuoja įvesti gynybos mokestį, papildantį valstybės biudžeto dalį, skirtą nacionaliniam saugumui stiprinti. Tačiau apklausoje nustatyta, kad šiai idėjai pritartų mažiau nei pusė Lietuvos gyventojų.

Apie galimybę įvesti tokį mokestį praėjusių metų pabaigoje paskelbė šalies prezidentas Gitanas Nausėda. Kartu jis taip pat nurodė, kad šalis pirmiausia turėtų susitarti, ar Lietuvai jo reikia.

„Taip, galime kalbėti apie 2025 metus (kai būtų įvestas gynybos mokestis), bet pirmiausia turime pasinaudoti skolinimosi galimybėmis“, – sakė jis.

Gynybos mokesčio idėją iškėlė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kaščiūnas, prezidentūrai sukritikavus 2024 metų gynybos biudžetą.

Jis kritikavo, kad biudžete nėra numatyta lėšų Krašto apsaugos tarybos patvirtintam Lietuvos kariuomenės sausumos divizijos kūrimo planui.

Kaščiūnas pažadėjo pradėti rinkti politinių partijų palaikymą, kad susitartų dėl tokio mokesčio, kuris galėtų įsigalioti 2025 metais.

Pareigūnas taip pat sakė nepritarsiantis PVM didinimui siekiant padidinti gynybos finansavimą, nebent tuo pačiu metu būtų įvesta PVM lengvata maistui ar kitoms būtiniausioms prekėms.

Kitų metų biudžete Lietuvos gynybai bus skirta 2,71 % BVP, iš kurių 2,52 % – iš reguliaraus biudžeto asignavimų, o likusi dalis iš laikinojo bankų solidarumo mokesčio, kuris bus skirtas tik finansuoti sąjungininkų pajėgų priėmimo infrastruktūrą.

 

Tuo tarpu Lietuvoje LRT užsakymu atlikta gyventojų apklausa parodė, kad gynybos mokesčio įvedimui nuo 2025 metų pritartų 40 %.

Kita vertus, kiek daugiau nei pusė arba 54 % apklaustųjų teigė nepritariantys tokiam mokesčiui.

Apklausa atskleidė, kad penktadalis respondentų pritartų ir fizinių asmenų, ir įmonių mokamam gynybos mokesčiui, 16 % – tik įmonių, o tik 4 % – tik fizinių asmenų.

Gynybos mokestį, kurį mokėtų tiek fiziniai asmenys, tiek įmonės, labiau palaikė jaunimas iki 30 metų (24 %), didžiųjų miestų gyventojai (16 %) ir aukštąjį išsilavinimą turintys (33 %) bei didesnes pajamas (1800 eurų) gaunantys respondentai.

 

Kita vertus, bedarbiai ir namų šeimininkės (31 %) dažniau sutiko, kad tokį mokestį turėtų mokėti tik įmonės.

Labiau prieštarauja vyresni nei 30 metų gyventojai, gyvenantys kaime ar mažesniuose miestuose, respondentai, turintys nebaigtą vidurinį išsilavinimą ir vidutines mėnesines šeimos pajamas, darbuotojai ir ūkininkai, dirbantys privačiame sektoriuje, taip pat kairiųjų pažiūrų respondentai.

Daugelis politikų ir ekspertų sutaria, kad Lietuvai reikia didesnio finansavimo, kad iki 2030 metų būtų priimta vokiečių brigada, sukurta karinė divizija ir padidintas šauktinių skaičius.

Gynybos mokestis – tik vienas iš siūlomų būdų didinti gynybos finansavimą šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(112)
(-76)

Komentarai (22)