„Jungiasi ir Lietuva.“ Skelbiamas didžiausias Europos karinis projektas „Dangaus skydas“  ()

Vokietijos inicijuota oro gynybos sistema „Dangaus skydas“ siekiama sustiprinti NATO saugumo pajėgumus virš Europos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias Europos karinis projektas „Dangaus skydas“

Vasario 15 d. Graikija ir Turkija prisijungė prie ambicingos Europos priešraketinės gynybos programos „Dangaus skydas“. Briuselyje vykusio NATO ministrų susitikimo kuluaruose dokumentus pasirašė abiejų šalių gynybos ministrai Nikos Dendias ir Yaşar Güler.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas siūlymą sukurti šią sistemą 2022 metų rugpjūtį pristatė kaip pirmąjį bandymą suteikti Europai savo priešraketinės gynybos pajėgumus po Rusijos invazijos į Ukrainą ir Rusijos balistinių raketų „Iskander“ dislokavimo Kaliningrade.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6819 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

Iniciatyvos poreikį paskatino ne tik Rusijos agresija, bet ir Donaldo Trumpo pareiškimai, kad JAV negins Europos, jei šis bus išrinktas šalies prezidentu.

Europos „Dangaus skydo“ iniciatyva (ESSI) reiškia integruotos Europos antžeminės oro gynybos sistemos kūrimą, skirtą prisidėti prie NATO integruotos oro gynybos sistemos stiprinimo. Projektas iš esmės apima bendrus trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemų pirkimus, įskaitant IRIS-T, „Patriot“ ir „Arrow-3“.

ESSI narės nori padėti viena kitai gynybos sistemomis ir atitinkama amunicija. Siekiama, kad bendrai įsigyjant ir prižiūrint šias sistemas, būtų sumažintos pirkimo ir eksploatavimo išlaidos.

Jungiasi ir Lietuva

 

Šiuo metu iniciatyvoje jau dalyvauja 19 NATO valstybių narių: Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Vokietija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Slovakija, Slovėnija, Rumunija, Jungtinė Karalystė, Švedija, Vengrija ir „neutralios“ Austrija bei Šveicarija.

Prancūzija dar neprisijungė prie Europos „Dangaus skydo“ iniciatyvos, manydama, kad iniciatyva labai priklausoma nuo įrangos, pagamintos ne Europoje. Paryžius taip pat išreiškė nepasitenkinimą ir susirūpinimą, kad Prancūzijos ir Italijos priešraketinė sistema SAMP-T nebuvo įtraukta į ESSI. Labai tikėtina, kad dėl tos pačios priežasties dalyvaujančių valstybių sąraše nėra Italijos.

 

Lenkija dar nepakomentavo savo pozicijos, tačiau žinoma, kad ji įgyvendina pažangias trumpojo ir vidutinio nuotolio oro gynybos programas. Varšuva pradėjo karinį-pramoninį bendradarbiavimą su JAV pagal vidutinio nuotolio oro gynybos programą „Wisla“ ir su Jungtine Karalyste pagal panašią trumpojo nuotolio oro gynybos programą „Narew“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(66)
(6)
(60)

Komentarai ()

Susijusios žymos: