„Tyliai ir nepastebimai.“ Ukrainoje gali pasirodyti dar vienas naikintuvas  ()

Ukrainiečiai laukia vakarietiškų naikintuvų F-16 pristatymų, tačiau gali būti, kad jų padangėje pasirodys ir švedų naikintuvai JAS 39 „Gripen“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialus sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas, tačiau naikintuvų gamintojas „Saab“ mano, kad jeigu būtų uždegta žalia šviesa pristatymams, lėktuvų siuntimas būtų greitas procesas.

„Saab“ rinkodaros direktorius Mikaelis Franzenas interviu „Defense News“ pažymėjo: „Tikimės, kad jei tokiam sprendimui pritartų Švedijos vyriausybė, lėktuvo siuntimas į Ukrainą būtų gana greitas procesas“.

Jis taip pat pridūrė: „Iš Švedijos ir už Švedijos ribų ir toliau daromas stiprus spaudimas, kad mes į Ukrainą siųstume „Gripen“ ir esame pasirengę juos suteikti, jei vyriausybė nuspręs šiuo klausimu.“

Dar 2023 metų rudenį Ukrainos pilotai Švedijoje praėjo supažindinimo mokymus naikintuvais JAS 39 „Gripen“. Buvęs naikintuvo „Gripen“ pilotas ir „Saab“ skrydžių operacijų patarėjas Jussi Halmetoji „Defense News“ sakė, kad išmokti skraidyti yra viena, o išmokti valdyti kovines sistemas – kita. Jis sakė, kad mokymas naudojant tokio tipo naikintuvus, skirtas ribotam misijų rinkiniui, trunka vidutiniškai 4–6 mėnesius.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5241 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

JAS 39 „Gripen“ yra naikintuvai, kurie laikomi vieni geriausių savo kategorijoje. Tai daugiafunkciniai naikintuvai, kuriuos gamina „Saab“ ir „BAE Systems“. JAS 39 „Gripen“ pirmą kartą pakilo 1988 metais.

Tai maždaug 14 m ilgio orlaivis, galintis skristi iki 2 machų greičiu, t. y., maždaug 2130 km/val. Pagrindinė „Gripen“ ginkluotė yra 27 mm „Mauser BK-27“ patranka. Be to, naikintuvas gali gabenti tokias raketas kaip: AIM-9 „Sidewinder“, IRIS-T 4, AIM-120 AMRAAM, MICA arba AGM-65 „Maverick“.

 

Naikintuvai JAS 39 „Gripen“ būtų svarbus ukrainiečių eksploatuojamų naikintuvų parko papildymas. Lėktuvai gali kilti nuo improvizuotų kilimo ir tūpimo takų, pvz., nuo 800 metrų tiesios kelio atkarpos.

Be to, jų veikimas nesudėtingas ir „atsižvelgiant į misijos pobūdį, kovinių pajėgumų atkūrimas užtrunka tik 10-20 minučių“. Be to, skaičiavimais, valanda skrydžio JAS 39 „Gripen“ kainuoja apie 40 % mažiau nei valanda skrydžio naikintuvu F-16.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(148)
(2)
(146)

Komentarai ()