„Katastrofa, kurios nematė jau kelios kartos.“ Kur apsiskaičiavo Putinas?  ()

Putinas padarė daug klaidų kare prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po dvejų metų visapusiško karo tapo akivaizdu, kad tie, kurie abejojo Rusijos invazija į Ukrainą dėl tokio Kremliaus sprendimo neapgalvotumo, tam tikra prasme buvo teisūs. Juk įvykiai įrodė ne vieną klaidingą diktatoriaus Vladimiro Putino apskaičiavimą.

Apie tai savo medžiagoje, skirtoje antrosioms invazijos metinėms, rašo amerikiečių kanalas CNN.

Straipsnio autorius, CNN vyriausiasis tarptautinis korespondentas Matthew Chance'as, prisipažįsta, kad prieš dvejus metus buvo vienas iš „daugelio ilgamečių Kremliaus stebėtojų, kurie klydo“ dėl visiškos invazijos tikimybės.

„Mažai kas galėjo suprasti, kodėl Vladimiras Putinas ryžosi tokiai rizikingai karinei avantiūrai, ypač kai net Rusijos invazijos [į Ukrainą] grėsmė jau davė [jam] rezultatų, – prisimena M. Chance'as tuometinius gausius Vašingtono pasiūlymus derėtis su Maskva. – Pasiųsti Rusijos pajėgas prieš vieną didžiausių veikiančių kariuomenių regione [Ukrainos ginkluotąsias pajėgas] atrodė netipiška [Kremliui] ir todėl mažai tikėtina.“

Tačiau šiandien, pažymi Chance'as, tie, kurie teisingai vertino invaziją kaip neišvengiamą, bet užtikrintai prognozavo neišvengiamą Rusijos pergalę, klydo dėl antrojo aspekto. Galiausiai buvo teisūs tie, kurie prognozavo didžiulę šio karo žalą Rusijai.

CNN korespondentas ypač akcentuoja tokius klaidingus Rusijos Federacijos apskaičiavimus dėl invazijos į Ukrainą.

  • Tai, ką Maskva vis dar eufemistiškai vadina „specialia karine operacija“, virto katastrofiško masto kraujo liejimu, kokio Europoje nematė jau kelios kartos. „Netgi kukliais skaičiavimais, abiejose pusėse žuvo ir buvo sužeista šimtai tūkstančių žmonių. Nedideli [Rusijos] laimėjimai, pavyzdžiui, neseniai užimta Avdijivka, kainavo milžinišką kainą“, – primena M. Chance'as.
  • Kadaise pripažinimą pelniusi Rusijos kariuomenė iš tiesų buvo labai nepasirengusi ir pažeidžiama modernios ginkluotės, atsidūrusios ryžtingo Ukrainos pasipriešinimo rankose. Žurnalistas prognozuoja, kad net jei karas baigtųsi rytoj, greičiausiai prireiktų daug metų, kad būtų atkurta Rusijos ginkluotųjų pajėgų jėga ir skaičius.
  • Dveji metai visaverčio karo dar labiau pablogino ir padėtį Rusijos viduje, pažymi žurnalistas. Šimtai tūkstančių jos piliečių pabėgo į užsienį, kad išvengtų šaukimo į kariuomenę. Rusijos valdžiai teko atlaikyti ginkluotą sukilimą, per kurį „Wagner“ samdiniai su ginklais rankose žygiavo į Maskvą ir metė precedento neturintį iššūkį Kremliaus valdžiai. Dėl tarptautinės bendruomenės aplaidumo Rusija tapo šalimi, kuriai taikomos griežčiausios sankcijos. O V. Putinas Hagoje įtariamas karo nusikaltimais. Žuvo aršiausias Putino kritikas Aleksejus Navalnas. Taigi, visuotinio susidorojimo su kitaminčiais sąlygomis Rusija dar labiau nugrimzdo į izoliaciją ir tamsą, teigia CNN.

 

 

Prisimindamas Putino režimo valdymo metus ir nusikaltimus iki invazijos į Ukrainą – nuo karo Čečėnijoje iki Anos Politkovskajos nužudymo – medžiagos autorius 2022 m. vasario 24 d. vadina „lūžio tašku“.

Reikalas ne tik tas, kad V. Putinas neteisingai apskaičiavo savo ambicijas užkariauti Ukrainą, bet ir tas, kad vietoj kampanijos, kurios jis tikėjosi, dabar vyksta atviras karas. Veikiau jo plataus masto invazija į Ukrainą buvo ta akimirka, kai Putinas galutinai atsisakė bet kokio bendradarbiavimo su Vakarais regimybės ir bet kokių pretenzijų, kad toje šalyje [Rusijoje] bus toleruojami nepritarimas ir kritika“, – daro išvadą Matthew Chance'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(1)
(46)

Komentarai ()

Susijusios žymos: