„Tokio pravalo nesitikėjo niekas.“ Pavogti slapti Kremliaus dokumentai. Paaiškėjo šokiruojanti tiesa apie Rusijos propagandą  ()

Nutekinti Kremliaus dokumentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremlius išleidžia šimtus milijonų eurų propagandai, informaciniam karui ir Vladimiro Putino šlovinimui prieš kovo mėnesį vyksiančius rinkimus, rodo nutekinti Kremliaus dokumentai, kuriuos išanalizavo tinklalapis „Frontstory“, praneša TVN24.pl. Didelė dalis pinigų skirta veiklai, susijusiai su okupuotomis Ukrainos teritorijomis.

Portalas „Frontstory“ kartu su ekspertais išanalizavo dokumentus, kurie buvo nutekinti iš Rusijos prezidento administracijos nacionalinio politinio departamento.

Dokumentai, kaip rašo „Frontstory“, – tai platus Excel'io lentelių, posėdžių protokolų, prezentacijų ir ataskaitų rinkinys. Juose aprašomas šių metų Rusijos biudžetas ir nurodomi už konkrečius projektus atsakingi asmenys. Jie atskleidžia didžiulę mašiną, kuri kuria Rusijos propagandą, vykdo – kaip nurodoma pačiuose dokumentuose – informacinį karą ir reklamuoja V. Putiną prieš kovo mėnesį vyksiančius rinkimus.

[Vokietija] Už mažiausią kainą langų valymo robotas su APP - paskutiniai vienetai! (Video, „LIECTROUX WS-1080“)
4012 2

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Puiki kokybė

Išsamiau

Remiantis dokumentais, 2023 m. Kremliaus vyriausiasis propagandistas Vladimiras Solovjovas iš Rusijos biudžeto perskaičiavus gavo 15 mln. eurų, o 2024 m. turėtų gauti dvigubai daugiau.

Kremlius sukūrė ištisą vadinamųjų „autonominių ne pelno siekiančių organizacijų“ tinklą propagandai kurti ir skleisti.

„Tai organizacijos, kurių veiklą visiškai kontroliuoja Kremlius ir į kurias kasmet perpumpuojami šimtai milijonų eurų. Jos padeda sėti valdžios propagandą ir ugdyti teisingas proputiniškas visuomenės nuostatas“, – rašo „Frontstory“. 2023 m. pabaigoje buvo 15 tokių organizacijų, kurių bendras biudžetas siekė iki 600 mln. eurų.

 

Propaganda sklinda ir iš ekrano. Rusijos vyriausybė skiria dideles pinigų sumas filmų, serialų ir žaidimų, perteikiančių Kremliui patogias žinutes, gamybai. Jie ne tik šlovina Rusiją, bet ir yra skirti tuo pat metu gėdinti ir žeminti Ukrainą bei Vakarus. Jaunimo festivaliai, parodos ir kita kultūros įstaigų veikla taip pat turi būti aprūpinama Kremliaus pinigais.

„Frontstory“ aprašyti dokumentai taip pat atskleidžia Kremliaus planus prijungti prie Rusijos okupuotas Ukrainos teritorijas, vadinamas „naujaisiais regionais“.

Kremlius skirs beveik 2,5 mln. eurų Rusijos valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“ jos vietos skyriams remti. Didžioji dalis lėšų bus skirta Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios regionams.

Pinigai taip pat bus skirti technologiniams pokyčiams okupuotose teritorijose, siekiant išjungti ukrainiečių televiziją ir pakeisti ją rusiška, ir „parengti planą, kaip kovoti su Ukrainos propagandinės medžiagos plitimu žiniasklaidoje“.

 

Apie 3 mln. eurų Kremlius skyrė patriotiniams renginiams okupuotose teritorijose organizuoti.

Portalas „Frontstory“ apie nutekėjusius dokumentus, be kita ko, kalbėjosi su Rytų Europos studijų centro Stokholme direktoriaus pavaduotoju Martinu Kragu.

„Tokio pravalo nesitikėjo niekas. Viskas, ką matome šiuose dokumentuose, yra visiškai sovietiška. Galite pakeisti kai kuriuos terminus ir turėsime kalbą tarsi iš sovietinių laikų“, – sakė jis.

Kaip pridūrė jis, „tai rodo, kaip mažai Kremlius tiki, kad žmonės gali tiesiog spontaniškai palaikyti valdančiąją partiją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(7)
(74)

Komentarai ()