„914%. Jie bėga miškais į visas puses.“ Rekordinis dezertyrų kiekis. Kas vyksta  (1)

Rusijos karo prievolininkai masiškai bėga iš fronto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gali būti, kad karo Ukrainoje metu dezertyravo nuo 10 000 iki 50 000 rusų karių. Taip teigia šaltinis, cituojamas Norvegijos imigracijos direktorato ir „Landinfo“ elektroninio susirašinėjimą laiškais, su kuriais susipažino „Net Post“, praneša Norvegijos portalas „Nettavisen Nyheter“.

„Landinfo“ yra Norvegijos vyriausybinė agentūra, teikianti ataskaitas apie žmogaus teisių padėtį šalyse, iš kurių Norvegija priima prieglobsčio prašytojus. Jie susisiekė su „patikimu šaltiniu Rusijoje, gerai išmanančiu šią temą“.

2023 m. Rusijos karo teismai gavo daugiau kaip 5 000 baudžiamųjų bylų dėl Baudžiamojo kodekso skyriaus apie dezertyravimą pažeidimų, rodo nepriklausomos Rusijos interneto svetainės „Mediazona“ duomenys, tačiau, pasak „Landinfo“ šaltinio, tikrasis dezertyrų skaičius yra nuo dviejų iki dešimties kartų didesnis.

„Landinfo“ taip pat mini „Idite lesom“ (liet. „Eikite mišku“) – Rusijos pogrindžio projektą, padedantį rusams, kurie nenori dalyvauti kare.

Vasario pradžioje projektas pranešė padėjęs daugiau nei 22 000 žmonių šiuo klausimu, o 2023 m. rudenį jie pastebėjo ypatingą žmonių, norinčių pasitraukti iš fronto, antplūdį.

Žmogaus teisių aktyvistai Rusijoje mano, kad antplūdis susijęs su tuo, kad nuo mobilizacijos pradžios praėjo vieneri metai.

 

„Jei kas nors ir tikėjosi, kad po tam tikro tarnybos laikotarpio bus galima grįžti namo, tai dabar tokių iliuzijų nėra“, – sakė Sergejus Krivenko, žmogaus teisių organizacijos „Graždanin. Armija. Pravo“ nepriklausomam laikraščiui „The Moscow Times“ gruodžio mėnesį.

„Kariai mato, kad nėra rotacijos, ir kad net sunkiai sužeisti po hospitalizavimo siunčiami atgal į frontą“, – pridūrė Krivenko.

Nors nuo gruodžio mėnesio Rusija padarė nedidelę pažangą mūšio lauke, pavyzdžiui, neseniai užėmė Avdijivką, „Idite lesom“ praneša, kad per 2024 m. sausį 284 kariai kreipėsi į pogrindžio projektą, kad dezertyruotų.

 

Tai yra pažanga, kurią Rusija padarė nuo gruodžio mėn.: per vieną mėnesį 284 dezertyrai – tai 914 proc. daugiau nei 2023 m. sausį.

„Kodėl jie kreipiasi į mus? Jie matė pakankamai žiaurumų kare, jie matė, kaip su žmonėmis elgiamasi kaip su suvartojamu turtu ir patrankų mėsa. Jie supranta, kad kovoja ne su „fašistais“, bet kad tai, ką jiems sako televizija, yra melas. Jie bėga miškais į visas puses“, – rašo Rusijos organizacija savo interneto svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(214)
(7)
(207)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: