Nyderlandai Ukrainai perka įspūdingas haubicas – ką gali DITA? (Video)  ()

Ukrainai labai reikia stiprios artilerijos. Rusija turi didžiulę persvarą tiek karių, tiek ginklų skaičiumi, todėl Ukraina turi turėti technologinį, kokybinį pranašumą. Dėl to Nyderlandai Ukrainai perka devynias įspūdingų galimybių haubicas DITA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

DITA – tai itin moderni čekiška savaeigė 155 mm haubica, sukurta ankstesnės DANA pagrindu. DANA – tai čekoslovakiška savaeigė aštuonratė haubica, tarnaujanti nuo 1981 metų. Mobilumas ir greitis visada buvo pagrindiniai DANA privalumai, kuriais džiaugiasi ir Ukraina. Bet DANA yra 152,4 mm haubica – tai yra senas Rytų Bloko standartas. Tuo tarpu DITA yra moderni šio ginklo interpretacija, kuri ne tik turi gausybę įspūdingų technologijų, bet ir šaudo 155 mm sviediniais.

Kodėl kalibras svarbus? Vakarams ir taip sunku aprūpinti Ukrainą artilerijos sviediniais. Tačiau rasti 155 mm sviedinių yra kiek lengviau, nes tai – NATO standartas. Tokia amunicija gaminama Vakarų šalyse ir nors jos irgi trūksta, pagaminti didesnį tokių sviedinių kiekį ateityje bus lengviau nei rasti senos sovietinės 152,4 mm amunicijos.

DITA yra įspūdingų galimybių artilerijos sistema, pritaikyta greičiui. Haubicų vietą galima nustatyti pagal sviedinių skridimo trajetktoriją – yra tam skirtų radarų. Taigi, kartais geriausia atvykti į šaudymo vietą, paleisti kelis sviedinius, ir greitai pasitraukti, kol priešas nespėjo atsišaudyti ar, kap dabar Ukrainoje įprasta, atsiųsti savo dronų.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas pavasario darbams! Tik 53€ už akumuliatorinį „Geevorks“ pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
6161

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

DITA turi „Tatra“ 8x8 platformą, su 300 kW varikliu. Kelyje ši haubica be problemų juda 80-90 km/val. greičiu, o ir bekelėje nepasimeta. Atvykusi į numatytą vietą DITA per mažiau nei 60 sekundžių pasiruošia šūviui. Nuleidžiamos atraminės hidraulinės kojos, automatiškai pakeliamas ir link taikinio nukreipiamas haubicos vamzdis, pradeda veikti automatinė užtaisymo sistema. Per minutę DITA gali paleisti 6 šūvius. Tuomet haubica per mažiau nei 60 pasiruošia kelionei ir pasitraukia iš šaudymo vietos.

Geriausia tai, kad įgula saugiai sėdi šarvuotoje kabinoje su oro kondicionieriumi. Ir apskritai, DITA įgulą sudaro tik 2-3 žmonės, kurie dirba toli nuo amunicijos skyriaus.

 

Nyderlandai Ukrainai perka 9 DITA haubicas. Tik jų gali tekti palaukti, nes tai yra visai naujas ginklas ir kažin, kaip greitai šios sistemos gali būt gaminamos. Bet kuriuo atveju, geros artilerijos Ukrainos reikės ilgą laiką ir DITA yra geras pastiprinimas.

 

Nyderlandai perka nemažai ginklų Ukrainai. Nyderlandų ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Onno Eichelsheimas pats lankėsi Čekijoje ir apžiūrėjo ne tik DITA haubicas, bet ir radaro sistemą VERA-NG. Jis pabrėžė, kad karinė parama Ukrainai vis dar yra aukščiausias Nyderlandų prioritetas. Anksčiau Nyderlandai iš Čekijos gamintojų užsakė 100 priešlėktuvinių kulkosvaidžių MR-2 ir kartu su JAV bei Danija nupirko 100 modernizuotų T-72 tankų. Nyderlandai taip tapo vienu pagrindinių Čekijos ginkluotės pramonės klientų. Bet, žinoma, su tikslu viską perduoti Ukrainai.

Generolas Onno Eichelsheimas taip pat pakartojo tai, ką dabar sako dauguma Europos lyderių – Europa turi spartinti ginkluotės gamybą ne tik dėl Ukrainos, bet ir dėl savo pačios saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(98)
(1)
(97)

Komentarai ()