„Ukraina susiėmusi už galvos. Vokiečiai bado pirštais.“ Pusė „Leopardų“ įstrigę Lietuvoje „jau mėnesius“  ()

Pusė vokiškų „Leopard 2“ tankų Ukrainoje neveikia, nes trūksta atsarginių dalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina susiėmusi už galvos. Vokiečiai bado pirštais. Pusė „Leopard“ tankų įstrigę Lietuvoje jau mėnesius.

Pasak Vokietijos Bundestago nario Sebastiano Schäferio, dėl remonto problemų maždaug pusė Ukrainos gautų vokiškų tankų „Leopard 2“ mūšiuose nedalyvauja.

Jis neseniai lankėsi remonto bazėje Lietuvoje, kur jam buvo pasakyta, kad kai kurie tankai laukia tris mėnesius, kol bus suremontuoti. Problema iš dalies kyla dėl komponentų trūkumo, o iš dalies dėl to, kad sugadintas tankas turi būti pašalintas iš fronto linijos ir pristatytas į Lietuvą. Tai užtrunka.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 111€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG PD320“)
8156 8

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kai Ukrainos mechanikai bando remontuoti techniką vietoje, iškyla atsarginių dalių pakeičiamumo problema. Skirtingų gamintojų, net ir to paties tipo ginklų, dalys gali šiek tiek skirtis. Pavyzdžiui, dabar vien Ukrainos arsenale yra 14 artilerijos sistemų, o JAV ir Europos šalyse gaminamų 155 mm haubicų komponentai ne visada dera tarpusavyje.

„Kartais detalė tinka, o kartais – ne“, – leidiniui „Wall Street Journal“ sakė M. Zabara, remontavęs techniką netoli Avdijivkos, kurią Ukrainos kariai gynė daugiau nei keturis mėnesius ir kurioje patyrė didžiulius Rusijos armijos išpuolius.

Komponentų pakeitimas nesertifikuotomis dalimis gali sukelti problemų mūšio lauke, sako Schäferis.

 

„Žmonės fronto linijoje neturi laiko laukti, todėl aš neturiu laiko laukti, kol ateis dalys“, – atkerta Sergejus, vienos iš remonto bazių vyriausiasis inžinierius.

„Turime rizikuoti“, – pridūrė jis ir paaiškino, rodydamas į kieme esančias sudaužytas M777 haubicas, kurias darbininkai vadina haubicų kapinėmis: „Čia atgaiviname ginklus“.

Remonto specialistai turi kanibalizuoti įrangą – išardyti pažeistą, kad surinktų dalis, kurias pakartotinai galės panaudoti. Vienai iš M777 haubicų, atgabentų iš Bachmuto, buvo panaudotos aštuonių kitų ginklų dalys. O apie 20 % atsarginių dalių ukrainiečiai pasigamina patys.

 

Inžinieriai teigia, kad paskutiniais praėjusių metų mėnesiais nustojo gauti dalių iš Jungtinių Valstijų, nors tiekimas buvo atnaujintas šių metų pradžioje.

Siekdamos pagreitinti remonto procesą, kai kurios Europos gynybos įmonės planuoja atidaryti gamyklas Ukrainoje. Visų pirma dėl to derasi britų „BAE Systems“, gaminanti M777. Didžiausias Vokietijos ginklų gamintojas „Rheinmetall“ Ukrainoje taip pat ketina pradėti savo gamybos šarvuočių remontą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(131)
(26)
(105)

Komentarai ()