„Čekų monstras pademonstravo savo galią.“ Dega rusų kolona. Kas įvyko (Video)  ()

Artilerija vis dar yra labai svarbi šiuolaikinės karybos dalis. Ypač savaeigės haubicos, galinčios greitai reaguoti į priešo pajėgų judėjimą. Štai Ukrainos pajėgos parodė kaip čekiškomis savaeigėmis haubicomis DANA sėkmingai atakavo rusų šarvuotos technikos koloną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trumpą įrašą, kuriame matomi Ukrainos gynėjų artilerijos veiksmai, paskelbė Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Pavliukas. Jis neatskleidė, kur įvyko ši operacija, tačiau joje dalyvavo 21-oji ir 56-oji mechanizuotosios brigados.

„Buvo sunaikinti priešo pėstininkai, TOS-1A „Solncepiok“, tankas, BMP su kariais“, – rašė Pavliukas. TOS-1A yra ypatingai ukrainiečių nekenčiama raketų sistema ir brangiausias čia minimas ginklas.

Ši ataka įvykdyta dronais ir čekiškomis haubicomis DANA. Jei norite tikslumo, tai DANA yra ne čekiška, o čekoslovakiška haubica, ką atspindi ir jos 152,4 mm kalibras, būdingas Rytų bloko šalims. Tačiau šias haubicas Ukraina gavo iš Čekijos, kuri yra viena iš stipriausių Ukrainos rėmėjų. Ir ukrainiečiai džiaugiasi, kad patikimas čekų monstras DANA kaskart rusams demonstruoja savo galią.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“)
7484 2

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

DANA haubicos buvo sukurtos apie 1976 metus, tarnybą pradėjo 1981 metais. Tai yra didelis artilerijos ginklas, sumontuotas ant „Tatra“ 8x8 bazės. Teigiama, kad šis apie 30 tonų sveriantis ginklas gali įsibėgėti iki 80 km/val. Greičio ir puikiai pasirodo bekelėje. Tai svarbu, nes tokios haubicos kaip DANA dažnai atlieka greitą šaudymo užduotį ir atsitraukia, kad priešai nespėtų apskaičiuoti jos buvimo vietos.

 

Vidiniame DANA amunicijos skyriuje telpa 60 sviedinių. Ši haubica naikina taikinius iki 20 km atstumu, jos šaudymo greitis siekia 2-5 šūvius per minutę. Be pagrindinio ginklo, DANA turi ir 12,7 mm kulkosvaidį, daugiausia reikalingą savigynai. Jos įgulą sudaro 5 kariai.

2021 metais pristatyta modernizuota DANA versija M2 su patobulintomis ugnies valdymo ir ryšių sistemomis. 

DANA iš tikrųjų tapo ne vienos modernios savaeigės haubicos pagrindu. Pavyzdžiui, 155 mm „Zuzana“ ir DITA haubicos yra artimos DANA giminaitės.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(170)
(5)
(165)

Komentarai ()