„Iš 14 liko 7...“ Kas Ukrainoje nutiko britų „Challenger 2“  ()

Nepaisant aukštų ugnies galios ir šaudymo tikslumo savybių, Ukrainos tankistai pažymėjo, kad britų tankas turi problemų. Šiuo metu iš 14 perduotų tankų eksploatuoti liko tik septyni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos tankistai pasidalijo įspūdžiais apie pagrindinį britų kovinį tanką „Challenger 2“, dalyvavusį kovinėse operacijose per praėjusių metų kontrpuolimą. Kariai mašiną pavadino 64 tonų sveriančiu „snaiperiu“, kuris reguliariai pataiko į Rusijos taikinius iki 4,5 km atstumu, rašo britų „The Sun“.

Su Ukrainos kariais straipsnio autoriai susipažino poligone, kur tankistai lavino šaudymo įgūdžius. Pasiruošimo metu britų tankas pirmiausia pataikė į taikinį judėdamas iš 1 km atstumo, o tada sustojęs atidengė ugnį subkalibriniais sviediniais. Taikinys buvo ne didesnis nei lėkštė.

„Man patinka „Challenger 2“. Tai kaip snaiperis, labai taiklus. Tankas gali šaudyti tiksliai ir turi gerus šarvus. Tai tikrai galingas ginklas, bet viskas priklauso nuo to, kaip jį naudoji“, – sakė Ukrainos tankų padalinio vadas.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“)
7484 2

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

26 metų tankistas prisipažino, kad jo įgula reguliariai pataikė į taikinius 4,5 km atstumu. Anot jo, „Challenger 2“ dar nedalyvavo tiesioginiame tankų mūšyje, o dažniausiai jie apšaudė okupantų pozicijas, naikindami bunkerius, pėstininkų apkasus ir priešo šarvuočius.

Tankistai ypač puikiai įvertino 120 mm pabūklą L30A1, kuris išlieka vienintelis naudojamas graižtvinis pabūklas, nes visuose kituose tankuose naudojami lygiavamzdžiai pabūklai – tiek vakarietiškuose, tiek rusiškuose. Karys pažymėjo, kad šis ginklas yra „dešimt kartų geresnis“ už sovietinio tanko T-80 ginklą. Taip pat buvo pastebėta, kad britų tankas yra gana patogus vidinės įrangos išdėstymo požiūriu.

 

Tačiau „Challenger 2“ neapsiėjo be trūkumų, kurie buvo aptikti per karo veiksmus Ukrainoje.

Tankas sveria 64 tonas – panašiai kaip vokiškas „Leopard 2“ ir amerikietiškas M1A2 „Abrams“, bet yra 20 tonų sunkesnis už rusišką T-80, o galios ir svorio santykis yra 30 % mažesnis. Nepaisant 1200 arklio galių 26 litrų V12 dyzelinio variklio, ukrainiečių ekipažai teigia, kad „Challenger 2“ trūksta mobilumo.

„Viskas turi pliusų ir minusų, o minusas yra jo mobilumas — gebėjimas manevruoti. Jie nuolat įklimpsta į purvą, nes yra labai sunkūs“, – sakė vyriausiasis inžinierius.

Kita tankų naudojimo Ukrainos fronte problema – logistika ir remontas. Kovotojai žurnalistams sakė, kad iš 14 tankų, 2023 metais perduotų Ukrainai, tik septyni liko veikti. Vieną tanką mūšyje sunaikino bepilotis orlaivis, kitas buvo priskirtas mokomajam daliniui Ukrainoje. Du tankai buvo apgadinti per mūšį, bet atgauti, įskaitant vieną tanką, kurio vamzdis buvo pakeistas.

 

Tačiau rimtesnė problema yra patikimumas. Pavyzdžiui, vikšrų guminiai padai nuolat susidėvi. Taip pat susidėvi bokštelio dalys ir taikymo sistema – pasak vado, ji sulūžo, vos tankams pradėjus tarnybą. Tuo pačiu metu dėl prastos logistikos atsarginių dalių tenka laukti mėnesius.

Kovotojas taip pat pasakojo, kad dėl nuolatinio naujų karių trūkumo fronto linijose apmokyti tankistai buvo priversti palikti savo transporto priemones kasti apkasų pėstininkams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(12)
(63)

Komentarai ()