Smūgis į nugarą. Ką padarė Lenkija  (2)

Žiniasklaida sužinojo, ką konkrečiai Lenkija daro už Ukrainos nugaros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija aktyviai remia Ukrainą, tačiau už Kyjivo nugaros aktyviai aprūpina Rusiją – prekiauja dvejopo naudojimo prekėmis su Rusija ir Baltarusija.

Prasidėjus karui, Lenkijos eksportas į Rusiją sumažėjo, tačiau prekių pardavimas į Baltarusiją labai išaugo ir pasiekė rekordinį lygį.

Baltarusija, besiribojanti su trimis ES valstybėmis, yra „langas“ rusams, norintiems gauti svarbių ir pažįstamų prekių iš civilizuoto pasaulio, rašo „EP“.

Tuo pat metu Lenkija aktyviai importuoja rusiškus ir baltarusiškus žemės ūkio produktus, o ukrainietiškus blokuoja, praneša Dialog.ua.

[Vokietija!] Fantastiškos kainos ir galimybių 5,5 l karšto oro gruzdintuvė - pamaitinsite visą šeimą
3509 4

Nuostabi kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Nors Lenkijos eksportas į Rusiją mažėja, prekių pardavimas į Baltarusiją 2023 m. neįprastai išaugo.

„UN Comtrade“ duomenimis, 2023 m. Lenkija tiekė Baltarusijai prekių už 2,9 mlrd. dolerių, o Rusijai – už 3,7 mlrd. dolerių. Jei šalies agresorės atveju eksportas žlugo iškart prasidėjus didžiajam karui, tai prekių pardavimo į Baltarusiją apimtys, 2022 m. pradžioje šiek tiek sumažėjusios, palaipsniui augo ir pasiekė rekordinį, bent jau nuo 2000 m., lygį.

 

Ką sudaro Lenkijos eksportas į Baltarusiją? Visų pirma, automobiliai. Antroje vietoje – plastikas (217 mln. dolerių), trečioje – mašinų įranga (158 mln. dolerių), ketvirtoje – elektronika (148 mln. dolerių), penktoje – dažai (125 mln. dolerių).

Tarp dvidešimties svarbiausių eksportuojamų prekių yra daug susijusių su gamyba: pramoninė įranga, lokomotyvai, optiniai priedai, elektronika. Būtent jų eksportas į Baltarusiją 2023 m. augo.

Didžiausios kategorijos pagal eksporto iš Lenkijos į Baltarusiją vertę buvo transporto priemonės: automobiliai, priekabos ir puspriekabės, sunkvežimiai, traktoriai ir automobilių dalys. Mažai tikėtina, kad Baltarusija taip smarkiai padidino visų minėtų prekių vartojimą, kad 2023 m. jų įsigytų rekordiškai daug per 20 metų. Kaip tuomet paaiškinti prekybos šuolį? Galbūt atsakymus padės pateikti muitinės duomenys apie Baltarusijos ir Rusijos prekybą.

 

Jie rodo, kad šių prekių eksportas iš Baltarusijos į Rusiją augo tuo pačiu metu, kai didėjo pirmosios šalies prekyba su Lenkija. Tai ypač akivaizdu transporto priemonių dalyje, kurių tiekimas į Rusiją 2023 m. siekė 60 mln. dolerių. Taip pat išaugo elektronikos ir optikos eksportas į valstybę agresorę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(50)
(-39)

Komentarai (2)