500 000 000 000 $. „Tai 4 kartus daugiau nei Rusija.“ Galinga žinia iš Europos  (1)

Europos NATO šalys smogia Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos keliama grėsmė verčia NATO šalis ginkluotis, joms taip pat reikia apginkluoti Ukrainą, sakė generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pristatydamas aljanso metinę ataskaitą, praneša „The Moscow Times“.

Praėjusiais metais NATO Europos narės ir Kanada devintus metus iš eilės didino išlaidas gynybai – precedento neturinčiais 11 proc. Šiais metais bendros NATO šalių Europoje investicijos į gynybą sudarys 470 mlrd. dolerių ir pirmą kartą pasieks 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), sakė J. Stoltenbergas.

[Vokietija+Kuponas!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“)
2406

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Iš viso, pasak jo, du trečdaliai šalių pasieks 2 proc. BVP tikslą, o 2014 m., kai šis tikslas buvo nustatytas, tokių šalių buvo tik trys, o pernai – 11. Vasario mėnesį J. Stoltenbergas sakė, kad 2024 m. tikslą pasieks 18 iš 31 šalies. Neseniai prie jų prisijungė Švedija, kurioje gynybai skiriama 2,1 proc.

Atsižvelgiant į didėjantį Rusijos agresyvumą, tokių investicijų nepakanka, sako Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda. Šią savaitę lankydamasis Vašingtone jis pasiūlė padidinti išlaidas iki 3 proc. nuo BVP (pati Lenkija 2023 m. išleido 3,9 proc. nuo BVP – daugiau net už JAV, kurios skyrė 3,2 proc. nuo BVP). A. Duda taip pat sakė, kad šį klausimą aptars su visomis NATO šalimis ir ketvirtadienį vyksiančiame susitikime su J. Stoltenbergu. „Niekas nedrįs pulti stiprios NATO, stiprių valstybių, kurios galės apginti savo sienas“, – sakė jis.

 

Europos karinės išlaidos beveik keturis kartus viršys Rusijos karines išlaidas, teigia „The Moscow Times“. Maskva 2024 m. gynybos ir saugumo išlaidoms yra numačiusi 10,7 trilijono rublių (apie 6 proc. BVP), arba 118 mlrd. dolerių pagal dabartinį valiutos kursą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(1)
(36)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: