Milijardai eurų. ES užkūrė karo monstrą. Rezultatai jau matyti  (3)

Europos Komisija skyrė 500 mln. EUR, numatytų pagal Šaudmenų gamybos rėmimo aktą (ASAP). Tai leis Europos gynybos pramonei iki 2025 m. pabaigos padidinti šaudmenų gamybos pajėgumus iki 2 mln. sviedinių per metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisija taip pat pradėjo įgyvendinti priemonės Europos gynybos pramonei stiprinti vykdant bendradarbiaujamuosius viešuosius pirkimus (EDIRPA) darbo programą ir Europos gynybos fondo (EGF) ketvirtą metinę darbo programą.

Šių programų bendras biudžetas – beveik 2 mlrd. EUR. Šiandienos žingsnių, kuriais siekiama sustiprinti Europos gynybos technologinę ir pramoninę bazę, imtasi priėmus pirmąją Europos gynybos pramonės strategiją (EGSI) ir susijusį pasiūlymą dėl Europos gynybos pramonės programos (EGPP).

Šaudmenų gamybos pajėgumams padidinti iki 2 mln. vienetų per metus – 500 mln. EUR

Tikimasi, kad su ASAP parama Europoje iki 2025 m. pabaigos bus pagaminama 2 mln. sviedinių per metus.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos 24W lazerinės graviravimo staklės. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E24 Pro“)
2136 1

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponai

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Europos Komisija per rekordiškai trumpą laiką užbaigė vertinimą pagal ASAP reglamentą ir atrinko 31 projektą, kad padėtų Europos pramonei didinti šaudmenų gamybą ir parengtį.

Atrinkti projektai apima penkias sritis: sprogmenų, užtaisų, sviedinių, raketų ir bandymų bei pakartotinio sertifikavimo. Projektams bus skirta 513 mln. EUR iš ES ir Norvegijos biudžetų. Šis finansavimas pritrauks papildomų pramonės investicijų per bendrą finansavimą, todėl į tiekimo grandinę iš viso bus investuota apie 1,4 mlrd. EUR.

ASAP daugiausia dėmesio skiriama užtaisui ir sprogmenims, kurie yra sviedinių gamybos kliūtis; jiems bus skirta apie trys ketvirtadaliai programos. Pagal programą bus remiami projektai, kuriais metiniai gamybos pajėgumai padidinami daugiau kaip 10 000 tonų užtaiso ir daugiau kaip 4 300 tonų sprogmenų. Šiuo tikslu Sąjunga investuos 248 mln. EUR į užtaiso gamybos pajėgumus ir 124 mln. EUR į sprogmenų gamybos pajėgumus.

 

Dėl priemonių, kurių jau imtasi, Europos 155 mm sviedinių gamybos pajėgumai 2024 m. sausio mėn. jau pasiekė 1 mln. vienetų per metus.

ASAP finansavimą gaunančios įmonės ir jų tiekimo grandinės išsidėsčiusios visoje Europos Sąjungoje. Parama teikiama esamų gamybos pajėgumų stiprinimui ir naujų pajėgumų kūrimui. Užbaigti projektai sustiprins Sąjungos gynybos pramonės gebėjimą reaguoti ir pajėgumą, tokiu būdu užtikrinant spartesnį šaudmenų ir raketų tiekimą Europoje.

Dotacijos susitarimai su atrinktais pareiškėjais turėtų būti pasirašyti 2024 m. gegužės mėn.

Valstybių narių skatinimui kartu pirkti gynybos pajėgumus – 310 mln. EUR

Patvirtindama priemonės Europos gynybos pramonei stiprinti vykdant bendradarbiaujamuosius viešuosius pirkimus (EDIRPA) darbo programą ir skelbdama atitinkamus kvietimus teikti pasiūlymus, Europos Komisija pirmą kartą skatina valstybes nares bendrai įsigyti gynybos produktų, tenkinančių skubiausius ir svarbiausius poreikius, ypač tuos, kuriuos padidėjo dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Paklausos telkimas užtikrins nuspėjamumą ir taip paskatins mūsų pramonę didinti gamybos pajėgumus bei pagerins nacionalinių ginkluotųjų pajėgų sąveikumą.

 

Pagal EDIRPA darbo programą, kurios bendras biudžetas yra 310 mln. EUR, bus remiami bendradarbiaujamieji viešieji pirkimai trijose srityse: 1) šaudmenų (pvz., šaulių ginklai, artilerijos šaudmenys, mortyros, raketos), 2) oro ir priešraketinės gynybos ir 3) platformų ir senųjų gynybos sistemų (pvz., tankų, šarvuotų transporto priemonių, pagalbinių sistemų, karių sistemų, bepiločių orlaivių) pakeitimo. Šie finansavimo prioritetai nustatyti kartu su valstybėmis narėmis siekiant patenkinti skubius gynybos poreikius ir papildyti gynybos atsargas.

Pasiūlymų pateikimo terminas – 2024 m. liepos 25 d.

ES gynybos mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projektams skatinti – 1,1 mlrd. EUR

Siekdama užtikrinti, kad Europa ir toliau išliktų pažangiausia gynybos technologijų ir inovacijų srityje, Europos Komisija patvirtino ketvirtąją metinę Europos gynybos fondo (EGF) darbo programą, paskelbė atitinkamus kvietimus teikti pasiūlymus ir papildomai skyrė 1,1 mlrd. EUR, įskaitant 225 mln. EUR inovacijų ir gynybos startuoliams remti taikant specialias priemones pagal ES gynybos inovacijų sistemą (EUDIS). Su valstybėmis narėmis susitarta dėl finansavimo prioritetų; jais atsižvelgiama į gynybos technologijas, pajėgumų poreikius ir į naujas grėsmes, kurias dar didina pasikeitusi saugumo aplinka. 

 

Pagal 2024 m. EGF darbo programą, apimančią 32 kvietimų teikti pasiūlymus temas, bus finansuojami projektai itin svarbiose gynybos srityse, įskaitant gynybą nuo hipergarsinių raketų, įvairių bepiločių oro bei sausumos transporto priemonių kūrimą ir saugaus ryšio kosmose užtikrinimą. Programa dedamas pagrindas naujos kartos gynybos sistemoms, pavyzdžiui, sraigtasparniams ir vidutinio dydžio krovininiams orlaiviams.

Be to, darbo programoje siūlomos paramos priemonės, kuriomis skatinamos inovacijos ir įtrauktis gynybos srityje pagal ES gynybos inovacijų sistemą (EUDIS), skiriant finansavimą EUDIS verslo spartinimui ir sudarant ryšio užmezgimo galimybes investuotojams.

Pasiūlymų pateikimo terminas – 2024 m. lapkričio 5 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(65)
(6)
(59)

Komentarai (3)