Apginti Lietuvą be JAV pagalbos. Europai misija (ne)įmanoma?  ()

Europos šalys turės didinti pinigų srautą gynybai mažindamos socialines išlaidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas Ukrainoje ir ginčai su Jungtinėmis Valstijomis atskleidė Europos karinių pajėgumų spragas, kurias užpildyti prireiks ne vienerių metų, net jei vyriausybės laikys karines išlaidas politiniu prioritetu.

Anot „The Wall Street Journal“, pasiekus reikiamą karinių išlaidų lygį, Europos NATO narės greičiausiai būtų priverstos mažinti didelį socialinių išlaidų augimą nuo Šaltojo karo laikų.

Leidinyje pažymima, kad, remiantis ekspertų analize, Europai prireiks mažiausiai 20 metų, kad būtų sukurtos pajėgos, galinčios atsispirti Rusijos invazijai į Lietuvą ir aplinkines Lenkijos dalis, nedalyvaujant JAV. Tuo pačiu Rusija gali daug greičiau atkurti jėgas naujam karui.

[Vokietija] Tik 37€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
3144 3

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Nors Ukrainoje buvo sunaikintas didžiulis kiekis Rusijos technikos, daugelis Europos pareigūnų teigia, kad Maskva gali atstatyti savo kariuomenę per kelerius metus po karo pabaigos. Tuo tarpu NATO išnaudojo savo ginklų atsargas, kad Ukraina liktų ginkluota. 

Daugelio ekspertų nuomone, Europos išlaidos gynybai turėtų siekti 3% BVP, kad ji išgyventų be JAV pagalbos.

Remiantis naujausiu Vokietijos Ifo Ekonominių tyrimų instituto darbu, dauguma Europos šalių galėtų pasiekti 2% karinių išlaidų lygį, o kitas vyriausybės išlaidas pajėgios sumažinti mažiau nei 1 procentiniu punktu. Tačiau siekiant 3 proc., keli procentiniai punktai vyriausybės išlaidų būtų perkeliami į gynybą.

 

Ifo apskaičiavo, kad nors Europos NATO šalių karinės išlaidos grįžo į 1991 m. lygį, remiantis 2023 m. kainomis, socialiniai kaštai per tą laikotarpį išaugo daugiau nei dvigubai ir absorbavo pusę vyriausybės išlaidų. Ir dėl šio fiskalinio spaudimo Europa tapo priklausoma nuo Vašingtono dėl gyvybiškai svarbių karinių pajėgumų.

Ir dabar Europos karybos planuotojai neoficialiai bando svarstyti, kaip NATO gali veikti be didelės JAV paramos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()