1000 km ir 1000 kg. 1 000 000 000 $. Ateina labai galingas pastiprinimas (Foto)  ()

Šalis rimtai stiprina savo ginkluotąsias pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Nyderlandų kariuomenę ateina labai galingas pastiprinimas. Kaip dalis platesnės tendencijos, apimančios visas NATO šalis, Nyderlandai rimtai stiprina savo ginkluotąsias pajėgas. Šalis planuoja plėsti savo pajėgas ir perka raketinę artileriją bei karo laivus. Naujausi pirkiniai bus sparnuotosios raketos orlaiviams ir prieštankinės valdomos raketos sraigtasparniams.

JAV Valstybės departamentas sutiko Nyderlandams parduoti 120 sparnuotųjų raketų AGM-158B JASSM-ER, taip pat 18 mokomųjų raketų su modeliuotomis kovinėmis galvutėmis. Be to, į paketą įeina nenurodytas skaičius pilno mastelio maketų mokymo tikslams, priežiūros įranga, diagnostikos priemones ir didelis atsarginių dalių paketas.

Be to, kaip visada sutarčių, įgyvendinamų pagal FMS procedūrą, atveju, į sutartį taip pat įtraukta logistikos ir mokymo pagalba. Nyderlandams nusprendus įsigyti visą paketą, maksimali sutarties vertė gali siekti beveik 1 mlrd. USD.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas pavasario darbams! Tik 52€ už akumuliatorinį 21V pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
4967

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Sutartis su JAV nėra staigmena. Nyderlandai yra vienas artimiausių JAV sąjungininkų Europoje ir 2023 metų pavasarį oficialiai pateikė prašymą pirkti minėtas sparnuotąsias raketas AGM-158B JASSM-ER, taip pat ir sparnuotąsias raketas „Tomahawk“, skirtas karo laivams. Be to, buvo paskelbta apie Izraelio raketinės artilerijos sistemų PULS pirkimą.

AGM-158B JASSM-ER (angl. Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) – tai amerikiečių didelio tikslumo sparnuotoji raketa, skirta atakuoti antžeminius taikinius. Jos gamintojas yra „Lockheed Martin“. Tai patobulinta raketos AGM-158 JASSM versija. Raketa yra maždaug 6,6 m ilgio ir sveria apie 1000 kg. Jos nuotolis yra daugiau nei 1000 km, o tai suteikia galimybę atakuoti taikinius, esančius giliai priešo teritorijoje.

Kovinės galvutės svoris yra apie 500 kg. Greitis yra 0,8 Macho, t. y. maždaug 975 km/val. Nurodymus teikia GPS ir INS, kurie užtikrina aukštą pataikymo į taikinį tikslumą. Be to, raketa turi galimybę naudoti tinkle esančius duomenis, o tai leidžia pasiekti informaciją iš įvairių šaltinių, pavyzdžiui, palydovų ar dronų.

 

Raketos bus sukurtos naikintuvams F-35A „Lightning II“. Iki šiol Nyderlandai užsisakė 46 vnt. F-35A, kurie palaipsniui pakeis eksploatuojamus F-16 ir po kelerių metų taps vieninteliu Nyderlandų oro pajėgų naikintuvų tipu. Iš viso Nyderlandai norėtų užsisakyti bent 60 vnt. F-35A.

Be JAV raketas JASSM-ER taip pat užsakė Lenkija ir Australija. Lenkija buvo pirmoji JASSM-ER raketų pirkėja už JAV ribų. Sutartis dėl 70 raketų pirkimo buvo pasirašyta 2016 m.

„Hellfire“ dronams ir sraigtasparniams

JAV Valstybės departamentas taip pat sutiko parduoti Nyderlandams prieštankines valdomas raketas AGM-114R2 „Hellfire“. Sutartis apima daugiausiai 386 tokio tipo raketų pardavimą už 150 mln. USD. „Hellfire“ bus skirtos naudoti AH-64E „Apache Guardian“ atakos sraigtasparniuose ir MQ-9A „Reaper“ dronuose.

 

Nyderlandai ilgą laiką buvo „Hellfire“ raketų naudotojai. Pirmą kartą jas įsigijo 1990-ųjų viduryje, kai iš JAV buvo įsigyti sraigtasparniai AH-64D „Apache Longbow“. Tada buvo nupirkta 600 vnt. AGM-114 ATGM. Vėlesniais metais buvo pasirašytos dar dvi sutartys dėl 350 raketų.

AGM-114R2 yra viena iš daugelio populiaraus ATGM versijų, kurios skiriasi nukreipimo ir kovinės galvutės tipu. Skirtingai nuo savo pirmtako, tai ne raketa, kuri specializuojasi kovoje su tankais, o universali, daugiafunkcė oras-žemė raketa. Ji ginkluota ne specialia prieštankine galvute, o labai sprogstamąja galvute su sumažinta sprogstamąja galia, kad būtų sumažinta netyčinė žala. Jos pagrindinė užduotis yra sunaikinti pastatus, įtvirtintas pozicijas ir kitas konstrukcijas, išlaikant tam tikrą galimybę sunaikinti šarvuočius.

 

Raketa yra pusiau aktyviai valdoma lazeriu, t. y. nukreipiama į lazerio tašką, esantį ant taikinio. Taikinį gali paryškinti tiesiogiai raketos nešėjas, bet ir kitas sraigtasparnis ar dronas, taip pat specialiųjų pajėgų kariai. Diapazonas yra 8 km, o greitis yra 1,3 Macho. Raketos gamintojas yra „Lockheed Martin“.

Kaip ir JASSM-ER raketų atveju, AGM-114R2 taip pat bus įtraukta į Lenkijos kariuomenės ginkluotę. Jos buvo pasirinktos kaip AW149 daugiafunkcių sraigtasparnių ginkluotė. Kiekvienas sraigtasparnis galės nešti iki aštuonių tokio tipo raketų. Dėl to jis galės nedelsiant teikti ugnies paramą karių daliniui, kuris ką tik bus išsilaipinęs iš nurodyto sraigtasparnio. Be to, tomis pačiomis raketomis galima apginkluoti sraigtasparnius AH-64E, kai tik jie bus nupirkti. Sutartis dėl 800 tokio tipo raketų buvo pasirašyta 2023 metų gegužę. Pristatymai truks iki 2029 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()