Ukraina atakavo dar vieną laivą! Šis buvo ypatingas – Rusija jį turi tik nuo 2014 metų  ()

Pranešama, kad Ukrainos priešlaivinės raketos „Neptun“ pasiekė dar vieną rusų okupuotame Kryme laikomą karo laivą. Šįkart smūgio sulaukė „Konstantin Olšanskij“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-03-26 Ukraina atakavo dar vieną laivą! Šis buvo ypatingas – Rusija jį turi tik nuo 2014 metų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Okupuodama Krymą Rusija vogė viską, ką galėjo. Vagystės ir plėšimai (ir teritorijos, ir daiktų) yra ryški Rusijos kultūros dalis, todėl jie pavogė ir Ukrainos desantinį laivą „Konstantin Olšanskij“. Tik dabar jo turbūt nebeturi.

Tiksliau, šis laivas šiuo metu užduočių atlikti negali. 2024 metų kovo 26 dieną Ukrainos karinio jūrų laivyno atstovas Dmytro Pletenčiukas pranešė, kad „Neptun“ raketos atakavo „Konstantin Olšanskij“. Detalės ir laivui padaryta žala nėra žinoma, bet Pletenčiukas teigė, kad „Konstantin Olšanskij“ buvo renovuotas, paruoštas naudojimui Rusijos Juodosios jūros laivyne, todėl buvo priimtas sprendimas jį sunaikinti. Nors tai yra Ukrainos laivas, Ukraina neturėjo vilčių jį atsiimti artimiausiu metu, todėl jis buvo laikomas rusų įrankiu, kurį būtina sunaikinti.

Kuo ypatingas „Konstantin Olšanskij“?

Atrodo kaip tankas, bet tarsi sėdėtum ant debesies ir skrieji 45 km/h! Nepakartojamas važiavimo malonumas. Kodėl gamintojas nutylėjo tiek privalumų? (FOTO, Video, „ENGWE Engine X“ apžvalga)
6270 16

„ENGWE Engine X“ - vienas naujausių kompanijos el. dviračių. Vadinamasis „fatbike“ - su storomis padangomis, kokybiškais amortizatoriais ir kitais privalumais, apie kuriuos gamintojas netgi nutyli. Žiauriai smagus žvėris. Sužinokite mūsų apžvalgoje apie jį daugiau.

Išsamiau

„Konstantin Olšanskij“ tarnybą pradėjo 1985 metais. Įdomu tai, kad jis buvo pastatytas Lenkijoje, kuri tuomet buvo Rytų Bloko šalis. Tai – 112,5 metrų ilgio desantinis laivas, galintis gabenti 10 pagrindinių kovos tankų (arba 12 BTR) ir 340 karių. Jis prisišvartuoja pakrantėje, atveria priekyje esančias duris ir greitai išlaipina gausias pajėgas. Jis taip pat gali pergabenti sunkvežimius, artilerijos sistemas. Rusai tokius laivus dažnai naudoja krovinių gabenimui į okupuotą Krymą.

 

„Konstantin Olšanskyj“ yra „Projekt 775“ klasės laivas ir Rusija tokių turėjo kelis. Tokiame laive tarnauja 98 žmonių įgula. Žinoma, „Konstantin Olšanskij“ buvo pastatytas sovietų laivynui. Tačiau 1996 metais jis atiteko Ukrainai ir jos buvo naudojamas iki 2014 metų, kai rusai jį pavogė. Pavogė ne tik dėl to, kad jiems jo labai reikėjo, bet ir dėl to, kad nenorėjo, kad Ukraina turėtų desantinių laivų, kurie bent jau teoriškai galėtų padėti išvaduojant Krymą.

 

Ukrainiečiai irgi nenori, kad rusai turėtų desantinių laivų. Visų pirma, tai yra logistikos priemonės. Antra, desantiniai rusų pajėgumai yra pavojingi. Taigi, Ukrainai teisiškai priklausantis laivas buvo atakuotas R-360 „Neptun“ raketomis, kurios tarnauja nuo 2021 metų. Didžiausias „Neptun“ žygdarbis buvo rusų kreiserio „Moskva“ nuskandinimas 2022-ųjų balandį. Teigiama, kad „Neptun“ veikimo nuotolis yra apie 200-300 km. „Neptun“ raketa sveria 870 kg ir turi 150 kg kovinę galvutę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(1)
(60)

Komentarai ()

Susijusios žymos: