Sulaužė pažadą nepulti Rusijos. Atakavo jos pačios sąjungininkai. Kas įvyko (Video)  ()

Rusijos ir Kinijos diplomatams buvo pažadėta nepulti jų šalių laivų Adeno įlankoje ir Raudonojoje jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepraėjus nė savaitei po to, kai Jemeno husiai susitarė su Rusijos ir Kinijos diplomatais, kad jie nepuls jų laivų, su abiem šalimis siejamas tanklaivis buvo apšaudytas kovotojų. Tai ne pirmas kartas, kai husiai klaidingai identifikuoja laivą, pasikeitus savininkams.

Šeštadienį husiai paleido raketą į laivą „M/V Huang Pu“, priklausantį Kinijos kompanijai, praneša „Bloomberg“. Jų smūgis sukėlė nedidelį gaisrą, tačiau aukų nebuvo. Tanklaivis atplaukė iš Rusijos uosto, tai yra, matyt, gabeno rusišką naftą.

Husiai ne kartą yra sakę, kad taikosi į laivus, susijusius su Izraeliu. Jie arba jiems padedantis Iranas tikriausiai naudojasi duomenų bazėmis apie laivų nuosavybę, tačiau tai iš esmės nėra labai skaidri sritis. Be to, laivai gali būti perparduoti ir pakeisti registraciją. Matyt, šie veiksniai turėjo įtakos dabartiniam incidentui, mano 20 metų patirtį turintis laivybos analitikas Larsas Jensenas, Danijos konsultacinės įmonės „Vespucci Maritime“ įkūrėjas.

[Vokietija] Bent 300€ pigiau nei Lietuvoje naujausias monstras! Iki 1000W, su 2 baterijomis, 50km/h ir apžvalgininko pagyros (Video, „ENGWE X20“)
5273 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Aukščiausios klasės el. dviratis

Išsamiau

Viena duomenų bazė rodo, kad „M/V Huang Pu“ kadaise buvo britų laivas. Tačiau, remiantis informacija iš kitų šaltinių, jo registracija JK buvo atšaukta vasario viduryje, o tanklaivis dabar plaukė iš Rusijos, pažymėjo L. Jensenas:

„Iki šiol atrodo, kad husiai veikė remdamiesi pasenusia informacija. Kartu jie leido suprasti, kad net jei būtų susitarta užtikrinti saugų praplaukimą, jais pasitikėti negalima.“

Praėjusį ketvirtadienį „Bloomberg“ pranešė, kad per derybas Omane su vienu iš husių politinių lyderių Muhammadu Abdul-Salamu Rusijos ir Kinijos diplomatams buvo pažadėta nepulti jų laivų Adeno įlankoje ir Raudonojoje jūroje. Mainais Maskvos ir Pekino atstovai pažadėjo remti juos tokiose organizacijose kaip JT Saugumo Taryba, teigia keli su diskusijomis susipažinę žmonės.

 

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė JAV ir Didžiąją Britaniją už tai, kad jų karo laivai pradėjo smogti husiams, siekdami nutraukti laivų apšaudymą viename svarbiausių komercinių laivybos maršrutų pasaulyje. Rusija ir Kinija pareiškė, kad JT Saugumo Taryba neleido tokių smūgių. Pekinas taip pat keletą kartų viešai ragino nutraukti komercinių laivų apšaudymą.

Metų pradžioje husiai du kartus apšaudė rusišką naftą gabenusius tanklaivius, o antruoju atveju nukentėjo ir anksčiau JK registruotas laivas, o jį pardavus registras nebuvo greitai pakeistas.

 

Kovo mėnesį kovotojai smogė krovininiam laivui „True Confidence“, pavadinę jį amerikietišku. Tai privedė prie pirmųjų aukų – žuvo trys komandos nariai. Anksčiau laivas iš tikrųjų priklausė Amerikos rizikos draudimo fondui „Oaktree Capital“, bet neseniai buvo perleistas ne Amerikos bendrovei, „Bloomberg“ sakė su situacija susipažinęs asmuo.

Rusijos ir Kinijos laivai ir toliau plaukioja Raudonojoje jūroje, kartais per atsakiklius siųsdami tokius signalus kaip „Kinijos laivas“, „Su Izraeliu nesusijęs laivas“ ir panašius signalus Jemeno rajone, pranešė specializuotas leidinys „The Maritime Executive“. Daugelis Vakarų vežėjų vis dar laiko maršrutą pavojingu (tai penktadienį pareiškė visų pirma Danijos „Maersk“) ir siunčia savo laivus aplink Afriką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(94)
(5)
(89)

Komentarai ()