Iranas parduoda droną „Gaza“: teigia, kad gali gabenti 13 bombų ir nuskrieti 1931 kilometrą (Video)  ()

Iranas tarptautinėje rinkoje parduoda naują droną, kurį vadina „Gaza“. Šį mėnesį Iranas pristatė droną Dohoje vykusioje ginklų parodoje, pranešė „The Wall Street Journal“. Pranešime teigiama, kad dronas „Gaza“ gali nešti iki 13 bombų ir 10,67 kilometrų aukštyje nuskrieti daugiau kaip 1931 kilometrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Iranas ilgą laiką kūrė ginklus ir siuntė juos savo sąjungininkams bei įgaliotiniams visame pasaulyje, dabar, praėjusiais metais nustojus galioti JT sankcijoms, draudžiančioms šaliai importuoti ar eksportuoti balistines raketas ir ginkluotus dronus, jis gali šiuos ginklus pardavinėti laisvoje rinkoje.

Šios sankcijos buvo vadinamojo „Irano susitarimo“, už kurį pasisakė buvęs JAV prezidentas Barackas Obama ir kurį 2015 m. galiausiai pasirašė Iranas ir nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės, dalis. Pagal tą susitarimą Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą. Tačiau buvęs prezidentas Donaldas Trumpas 2018 m. iš šio susitarimo pasitraukė.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2477 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Pasibaigus JT apribojimų galiojimui, Irano ginklų pardavimas visame pasaulyje išplito. O Irano bepiločiai orlaiviai užėmė svarbią vietą pastarojo meto konfliktuose, tarp jų – ir kare Ukrainoje.

Bene garsiausias Irano dronas, kuris techniškai net nėra dronas, yra „Shahed-136“. Iš tikrųjų tai yra bepilotis šaudmuo, varomas propeleriu. Prieš įsirėždamas į taikinį ir sprogdamas jis pakimba virš jo, o tai reiškia, kad jie skrieja tik į vieną pusę.

Iranas neseniai sukūrė naujesnę tokio „sprogstančio drono“ versiją, vadinamą „Shahed-238“. Manoma, kad jis yra greitesnis. Šie Irano dronai, patekę į rusų rankas, sukėlė chaosą Ukrainoje. Lapkritį Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad šalis numušė 71 Irano gamybos droną „Shahed“, kuris iš Rusijos buvo nukreiptas į Kyjivą.

 

Naujausias Irano dronas pavadintas solidarizuojantis su Gazos gyventojais, kurie apšaudomi nuo spalio mėnesio, kai „Hamas“ surengė teroro atakas Izraelio teritorijoje. Jei jis veiks taip, kaip reklamuojama, tai bus didelis žingsnis į priekį kalbant apie „Shahed“ serijos dronus.

Tačiau ne visi įsitikinę, kad „Gazos“ dronas yra tiksliai toks, kaip apie jį kalba Iranas.

 

„General Atomics“, kuri Jungtinėse Valstijose gamina „MQ-9A Reaper“, atstovas spaudai laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad „Gazos“ dronas gali gabenti mažiau nei trečdalį „Reaper“ naudingojo krovinio.

„Šiais laikais gausu padirbtų versijų“, – sakė jis. „Dažnai imituojamos, bet niekada nepakartojamos. Neapsigaukite dėl antrininkų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()