Kaliningradas, Karelija ir Kurilų salos. Paaiškėjo 15 šalių, kurioms Rusija „skolinga“ teritorijas  ()

Rusija nuolat kalba apie jai priklausiusias teritorijas, kurias nori susigrąžinti. Tačiau kitoms šalims gali kilti lygiai tokių pat pretenzijų.


Ne tik Rusijai kyla klausimų dėl „gimtųjų žemių“
Ne tik Rusijai kyla klausimų dėl „gimtųjų žemių“
© kremlin.ru (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vladimir_Putin_2023-05-03_Meeting_with_the_Chairman_of_the_Constitutional_Court_Valery_Zorkin.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija jau kelis dešimtmečius kenčia nuo fantominių skausmų dėl teritorijų, kurios skirtingais metais priklausė Rusijos imperijai ir SSRS. Dažnai šen bei ten pasigirsta riksmai apie „gimtąsias rusų žemes“, kurios priklauso kaimyninėms valstybėms, savo „Telegram“ kanale rašo Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenko.

Tačiau jei pajudintume teritorinių pretenzijų „lizdą“, turėtume nepamiršti, kad ir kitoms valstybėms gali kilti daug klausimų dėl dabartinių Rusijos Federacijos sienų, teigia Heraščenko.

Mongolija

Viduramžiais mongolų imperija užėmė didžiąją dalį dabartinės Rusijos. Tačiau ir be jos tarp Čingischano įpėdinių būta idėjų suvienyti mongolų tautas į vieną valstybę. Tarp jų – buriatai ir kalmukai. Daugiau nei prieš šimtą metų Čitoje vykusioje konferencijoje, kurioje dalyvavo ir buriatai, buvo nuspręsta sukurti Didžiąją mongolų valstybę.

[Vokietija] Bent 300€ pigiau nei Lietuvoje naujausias monstras! Iki 1000W, su 2 baterijomis, 50km/h ir apžvalgininko pagyros (Video, „ENGWE X20“)
5273 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Aukščiausios klasės el. dviratis

Išsamiau

Azerbaidžanas

Visuomenėje egzistuoja Didžiojo Azerbaidžano idėja nuo Derbento iki Persijos įlankos. Taip pat būta idėjų atimti Dagestaną iš Rusijos.

Iranas

Teheranas taip pat laiko Derbentą ir dalį Dagestano savo nuosavybe.

Kazachstanas

Šimtmečius kazachai klajojo po Vakarų Sibiro ir Altajaus teritoriją. Kazachų klanų protėvių žemės buvo Orenburgas ir Astrachanė. Tiumenė yra šiauriausia kazachų klajoklių dalis, o Altajus – visų tiurkų tautų lopšys.

Taivanas

Dėl pilietinio karo komunistai privertė Kuomintango partijos atstovus išvykti į Taivaną. „Kinijos nacionalistai“, kaip jie buvo vadinami spaudoje, nepripažino Komunistų partijos valdžios. Dešimtmečius jie save laikė teisėta visos Kinijos valdžia, kuri buvo įkurta po 1911 m. žlugusios Qin dinastijos žlugimo. Pastaroji savo ruožtu valdė Urianchajaus regioną (dabar Tymo respublika), kuris 1914 m. tapo Rusijos dalimi.

 

Kinija

Nors Dangaus imperija neturi jokių oficialių pretenzijų, žemėlapiuose Tolimuosius Rytus ji dažnai nurodo kaip savo teritoriją. Vadovėliuose Sibiras vadinamas „laikinai prarasta teritorija“.

Suomija

Vyriausybė neturi jokių pretenzijų Rusijai, tačiau organizacijos „ProKarelia“, „Karelijos klubas“ ar žurnalas „Karjalan kuvalehti“ primygtinai reikalauja, kad Karelija būtų įtraukta į Suomijos sudėtį.

Japonija

Po Antrojo pasaulinio karo SSRS ir Japonija taip ir nepasirašė taikos sutarties. Todėl Tekančios saulės šalis aneksuotas Iturupo, Kunaširo, Šikotano ir Habomai salų grupės salas laiko savomis.

Sakartvelas

 

Viduramžiais teritorija aplink Sočio miestą priklausė Gruzijos karalystei. 1918-1919 m. Tbilisio valdžia bandė grąžinti Sočį. Šis klausimas buvo keliamas ir naujaisiais laikais.

Korėja

Pietų Korėja nepripažįsta Šiaurės Korėjos valdžios 1990 m. įvykdyto Noktundo salos prie Tumanajos upės Primorsko krašte perdavimo Sovietų Sąjungai teisėtumo. Seulas gali turėti pretenzijų į Usūrijos regioną, kurį Rusija gavo dar 1860 m.

Vokietija

Po 1945 m. komunistai iš Rytų Prūsijos ištrėmė vokiečius, lietuvius ir latvius. Vietoj jų atsivežė valstiečių iš Tambovo, Riazanės, Penzos ir Orelio sričių. Tokie gražūs miestų pavadinimai kaip Kionigsbergas, Preisiš-Eilau, Tilžė buvo iškraipyti ir pervadinti į Kaliningradą, Bagrationovską ir Sovetską.

Lietuva

Į Kaliningradą galėjo pretenduoti ir Vilnius, kuris šias žemes laiko „Mažąja Lietuva“.

 

Latvija

1920 m. bolševikai ir Latvijos valdžia pasirašė sutartį, pagal kurią Jaunlatgalės miestas ir jo apylinkės tapo pastarosios dalimi. Po dviejų dešimtmečių SSRS įsiveržė į Latviją ir įtraukė miestą į TFSRsudėtį, pervadindama jį Pytalovu (dabar Pskovo sritis). Nuo nepriklausomybės atkūrimo Ryga laiko šią vietovę neteisėtai aneksuota teritorija.

Estija

Dabartinis Pečioros rajonas ir Ivangorodo miestas tarpukario laikotarpiu priklausė Estijai. Ją okupavusi SSRS nubrėžė Estijos TSR ir TFSR sieną Narvos upe, kuri atskyrė palydovinius Narvos ir Jaanilinn (Ivangorodo) miestus.

Baltarusija

1918 m. Baltarusijos Liaudies Respublikos teritoriją sudarė pietinės Pskovo srities žemės ir vakarinės Briansko ir Smolensko sričių žemės su Sebežo, Velikije Luki, Smolensko ir Briansko miestais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(324)
(13)
(311)

Komentarai ()