„Labai kritinė fazė.“ Rusai gali prasiveržti iki Dniepro... Karas Ukrainoje gali baigtis šiais metais  ()

Rusijos pajėgos gali likti Ukrainoje, tačiau Vakarų ginkluotės tiekimas nutrūks, taip pat bus sustabdytos derybos dėl Ukrainos stojimo į ES ir NATO.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© ZSU (atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo.php?fbid=763097202670027&set=pb.100069092624537.-2207520000&type=3

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainai gresia perėjimas prie gynybos, o tai gali lemti „įšaldytą konfliktą“ jau 2024 m. Apie tai rašo Vokietijos laikraštis „Die Welt“.

Vokiečių žurnalistai mano, kad tokia situacija susidarė iš dalies dėl neatsakingų Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir kitų Vakarų politikų veiksmų.

Leidinys pažymi, kad yra vis daugiau signalų apie galimą Ukrainos karo „įšaldymą“ tam tikram laikotarpiui. Vokietijos SPD parlamentinės frakcijos Bundestage lyderis Rolfas Mützenichas išsakė mintį apie galimybę „įšaldyti“ karą, sukėlusią platų visuomenės pasipiktinimą. Tačiau esama svarių argumentų ir už, ir prieš laikiną karo sustabdymą.

Viena iš „įšaldymo“ priežasčių yra ta, kad abi pusės veikia kaip racionalūs veikėjai. Karas eikvoja išteklius ir nė viena pusė neturi aiškaus pranašumo, todėl greita konflikto pabaiga ir taikos susitarimas mažai tikėtinas.

[Vokietija] Bent 300€ pigiau nei Lietuvoje naujausias monstras! Iki 1000W, su 2 baterijomis, 50km/h ir apžvalgininko pagyros (Video, „ENGWE X20“)
5274 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Aukščiausios klasės el. dviratis

Išsamiau

Kitas argumentas – Ukraina greičiausiai bus pralaimėjusioji pusė, tačiau konflikto „įšaldymo“ atveju ji gali išgelbėti šalį ir išvengti galutinio pralaimėjimo pripažinimo.

Maskva gali susitaikyti su „įšaldytu“ konfliktu. Rusijos pajėgos gali likti šalyje, tačiau Vakarų ginkluotės tiekimas nustos, o derybos dėl Ukrainos stojimo į ES ir NATO bus sustabdytos. Tai gali sukurti teigiamą situaciją Rusijai.

„Dabar kyla klausimas: ar šis konfliktas truks ilgus metus? Greičiausiai ne. Priešingai, yra daug priežasčių manyti, kad jis bus įšaldytas jau šiais metais“, – rašoma straipsnyje.

Kartu leidinys rašo, kad Ukrainos galimybės šiemet susigrąžinti prarastas teritorijas yra nereikšmingos. Labiausiai tikėtina, kad Kyjivas turės sutelkti dėmesį į dabartinės fronto linijos išlaikymą. Tačiau tam tikrų išvadų šiuo metu daryti negalima ir greičiausiai per šiuos metus Ukrainai teks susidurti su naujomis Rusijos atakomis, kurios gali privesti prie didelių teritorinių praradimų.

 

Šiuo metu Rusija aktyviai bando prasibrauti per pirmąją Ukrainos gynybos liniją, o jau vasario viduryje tai pavyko prie Avdijivkos, Donecko srityje. Tačiau antroji ir trečioji Ukrainos gynybos linijos yra daug silpnesnės nei pirmoji, o tai padidina Rusijos karių proveržio riziką giliai į šalį iki Dniepro upės.

Ukrainai trūksta amunicijos ir ginklų, todėl jos padėtis tampa dar labiau pažeidžiama. Pasak karo eksperto Carlo Masalos, iki rugsėjo yra „labai kritinė fazė“. Tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais Maskva mobilizuos nuo 240 000 iki 768 000 karių, o Ukrainos kariuomenė patiria rimtą gyvosios jėgos trūkumą.

 

Vidutinis Ukrainos karių amžius – 43 metai, jiems labai trūksta artilerijos amunicijos ir kovos technikos. Situacija Ukrainoje darosi vis įtemptesnė, nepaisant kai kurių laikinų pasisekimų.

Įvairių šalių karo ekspertai mano, kad karas Maskvos naudai pakryps jau vasarą, jei Vakarai artimiausiu metu nesuteiks Ukrainai reikšmingos pagalbos.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai pareiškė, kad Vakarai suteikė tik 30 procentų žadėtos įrangos. Nepaisant Ukrainos prašymų, yra pagrindo manyti, kad situacija nepasikeis", – pridūrė žurnalistai.

Straipsnyje teigiama, kad JAV pagalba bus smarkiai sumažinta, nepaisant rinkimų rezultatų. Kita vertus, Europai trūksta jėgų ir politinės valios savarankiškai teikti reikiamą pagalbą ginklu.

„Vakarai visiškai neįvertino Rusijos ir jos pasaulinių aljansų karinio potencialo. Maskva turi pakankamai išteklių ir pasaulinės paramos tęsti dabartinį karą dar kelerius metus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(58)
(-40)

Komentarai ()