Skandalinga! Ukraina ją pripažino karo rėmėja. „Philip Morris International“ toliau veikia Rusijoje ir naudojasi Ukrainos mokesčių lengvatomis  ()

„Philip Morris International“ (PMI) žadėjo pasitraukti iš Rusijos rinkos, tačiau ne tik, kad to nepadarė, bet ir dar naudojasi lengvatomis Ukrainoje.


„Philip Morris International“ (PMI)
„Philip Morris International“ (PMI)
© PMI spaudos tarnyba (Atvira licencija)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Philip Morris International“ – bendrovė, kuri neįvykdė savo pažadų pasitraukti iš Rusijos rinkos po visapusiškos Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą, išlieka tarp didžiausių mokesčių mokėtojų, įnešančių rimtas pajamas į Rusijos biudžetą. 2023 m. vasarį PMI generalinis direktorius Jacekas Olczakas sakė „The Financial Times“, kad derybos dėl pasitraukimo „įstrigo“, nes bendrovė nenori parduoti verslo „nepalankiomis akcininkams sąlygomis“. Tuo tarpu PMI naudojasi mokesčių lengvatomis verslui pačioje Ukrainoje.

Ukrainoje „Philip Morris International“ yra oficialiai pripažinta tarptautine karo rėmėja – į atitinkamą Nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros (NACP) sąrašą buvo įtraukta 2023 m. – Rusijos PMI padaliniui pranešus, kad bendrovės grynasis pelnas 2023 m. pirmaisiais visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą metais išaugo iki 48,2 mlrd. rublių (45 % daugiau nei 2021 m.), o pelno mokesčio į Rusijos biudžetą buvo sumokėta daugiau nei 136 mln. $.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2477 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Per pastaruosius trejus metus „Philip Morris International“ Rusijoje nuolat didino savo pajamas ir yra tarp 5 didžiausių užsienio bendrovių, mokančių mokesčius į Rusijos biudžetą. 2021 metais PMI pajamos siekė 359,53 mlrd. rublių, pirmaisiais „karo“ metais jos išaugo iki 392,9 mlrd. rublių, o 2023 m. bendrovė pranešė gavusi 399,9 mlrd. rublių.

 

Nepaisant šių rodiklių, kurie turėjo įspėti Ukrainos vyriausybę, karo su Rusija metu ieškančią naujų pajamų šaltinių, „Philip Morris International“ Ukrainoje naudojasi lengvatiniu ad valorem mokesčio tarifu, kurio nėra jokioje kitoje šalyje – 12 proc.

Ukrainos žurnalistas Denysas Bezliudko atkreipė dėmesį į paradoksalią situaciją, kai tarptautinė bendrovė PMI Ukrainoje naudojasi mokesčių lengvatomis. Tyrėjo duomenimis, iki 2013 metų ad valorem cigarečių mokesčio tarifas Ukrainoje siekė 25 proc. Kaip pranešė Ukrainos žiniasklaida, 2013 metais įvyko tarptautinių tabako įmonių monopolizacija ne tik cigarečių gamybos, bet ir jų platinimo srityje – „Philip Morris International“ ir JTI įsigijo po 20 proc. Rusijos platintojų bendrovės „Megapolis“ akcijų, kuriai priklausė Ukrainos dukterinė įmonė-monopolistas „Megapolis-Ukraine“ (vėliau Ukrainos įmonė buvo pervadinta į „Tedis“). Lygiagrečiai su rinkos monopolizavimu (vis dar valdant prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kurio vyriausybė buvo apkaltinta masine korupcija), ad valorem mokesčio tarifas buvo sumažintas iki 12 %, suteikiant PMI papildomų pajamų. Paradoksalu, bet tokiame lygyje rodiklis išlieka iki šiol – nors nuolat didėja valstybės biudžeto deficitas.

 

„Visa ši situacija tarsi įcementuota. Teisės aktai, galintys pakelti šį tarifą, tiesiog nenukeliauja į Aukščiausiosios Rados (Ukrainos parlamento – red.) posėdžių salę. Europoje, su kuria mėgstame save lyginti, taikomi ad valorem cigarečių mokesčio tarifai, didžiąja dalimi, svyruoja nuo 25 % iki 50 % (kai kuriose šalyse net daugiau). Ekspertų vertinimais, per 11 sumažinto tarifo metų Ukrainos biudžetas prarado apie 100 milijardų grivinų“, – rašo Bezliudko.

 

Nepaisant to, kad Ukrainos vyriausybė JAV pagalbos nutraukimo fone ieško naujų biudžeto papildymo ir sąnaudų mažinimo šaltinių, Rusijoje likusių tarptautinių įmonių apmokestinimo klausimas parlamente ir visuomenėje nesvarstomas. Tokį patį ad valorem mokestį, įtrauktą į cigarečių kainą, moka ir perkantieji aukščiausios kokybės gaminius, ir rūkantieji „Vatra“ (ukrainietiški cigarečių gaminiai mažesnių kainų segmente).

„Pačioje Rusijoje ad valorem mokesčio tarifas yra 16 % [...] Didžiojoje daugumoje ES šalių ad valorem mokesčių tarifai yra žymiai didesni ir kartais siekia 50 %. Kitaip tariant, turtingas rūkalius, kuris rūko brangias cigaretės, moka daugiau mokesčių nei rūkantis pigesnes cigaretes. O mes suvienodinome mokesčius „Prima“ ir „Marlboro“, – mano Ukrainos pilietinės visuomenės studijų centro direktorius politologas Vitalijus Kulikas. – „Skirtumas tas, kad „Prima“ yra vietinės gamybos ir nedirba Rusijoje, o „Marlboro“ prekės ženklo gamintojas „Philip Morris International“ vis dar finansuoja Rusijos kariuomenę, žudančią ukrainiečius.“

 

Ukrainos ekspertų bendruomenė siūlo įvesti apribojimus ypatingai tabako įmonėms, kurios dar nepasitraukė iš Rusijos, ir bent jau padidinti ad valorem mokesčio tarifą prekių ženklams, kuriuos šios bendrovės parduoda Ukrainoje.

Su Rusijos rinkoje išlikusių tarptautinių įmonių problema susidūrė ir Europos šalys. Estijos atvejis įdomus. Štai kovo mėnesį gynybos ministras išleido įsakymą, draudžiantį žinybinėse įstaigose prekiauti iš Rusijos rinkos nepasitraukusių įmonių, tarp jų ir „Philip Morris International“, produkcija. Savo sprendimui pagrįsti ministras naudojasi Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros tarptautinio karo rėmėjų sąrašu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()