Galingas smūgis. Istorinė diena. Pirmą kartą. Neįtikėtinos žinios iš Latvijos (Foto)  ()

Rusijos atakos grėsmės akivaizdoje NATO ir toliau stengiasi stiprinti savo gynybinį potencialą. Be ginklų pirkimo ir kovinės parengties didinimo, taip pat kuriama nauja infrastruktūra.


Vokietijos Eurofighter Lielvardėje
Vokietijos Eurofighter Lielvardėje
© Andris Spruds | https://twitter.com/AndrisSpruds/status/1763924623765155897/photo/1

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo mėnesį Latvijoje, Lielvardėje atidaryta nauja oro bazė, kurioje bus dislokuoti NATO sąjungininkų naikintuvai.

Bazės atidarymo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Ispanijos, Kanados ir JAV atstovai. Prieš atidarant bazę, ji gavo sertifikatą iš NATO Kombinuotų oro operacijų centro (CAOC) Uedem mieste (Vokietija), kuris yra atsakingas už vadovavimą ir koordinavimą visai Aljanso oro veiklai į šiaurę nuo Alpių. Atitinkamų sertifikatų išdavimas patvirtina, kad bazė yra pasirengusi priimti ir aptarnauti orlaivius bei saugiai vykdyti skrydžius.

„Latvijai ir NATO tai įsimintina diena. Pirmą kartą istorijoje Baltijos šalių oro policijos misija bus vykdoma iš Lielvardės bazės. Esame dėkingi savo sąjungininkams, kurie skiria pajėgas NATO oro erdvei ir mūsų žmonėms apsaugoti. Oro jėga yra labai svarbi gynybai ir atgrasymui. Galimybė vykdyti oro operacijas iš kelių vietų įrodo, kad integruota oro ir priešraketinės gynybos sistema yra lanksti ir patikima“, – sakė Latvijos gynybos ministras Andris Sprūds.

[Super-pasiūlymas!] Iš Vokietijos 20 vnt. smūginių galvučių rinkinys tik 39,99€. Būtinas kiekvieno garaže. Ribotas kiekis
4748

Nuostabi kaina

Iš Vokietijos, labai retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Išsamiau

 

Iš karto po iškilmingos inauguracijos bazė pradėjo kovinę tarnybą. Ten dislokuotas Baltijos šalių oro policijos misiją vykdantis Vokietijos karinių oro pajėgų kontingentas. Jį sudaro keturi „Eurofighter“ naikintuvai ir kelios dešimtys karių. Lėktuvai budi 24 valandas per parą, saugo Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę, kurios neturi savo kovinių lėktuvų.

Baltijos šalių oro policijos misija vykdoma nuo 2004 m. Iš pradžių Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę saugoti rotacijos principu buvo paskirti keturi naikintuvai iš atskirų NATO šalių. Jie veikė bazių iš Šiauliuose (Zokniai) Lietuvoje ir Ämari Estijoje. Kiekviena rotacija truko maždaug tris mėnesius. Vėliau, didėjant tarptautinei įtampai, NATO kontingentas buvo padidintas iki aštuonių, o vėliau net dvylikos naikintuvų, dislokuotų po keturis Šiauliuose, Ämaryje ir Malborke (Lenkija).

 

Latvijoje atidaryta Lielvarde bazė ne tik padidina veiklos lankstumą, bet ir dėl laikinai uždaryto Ämari aerodromo Estijoje. Ten kelis mėnesius tęsis darbai, susiję su kilimo ir tūpimo tako atnaujinimu. Tačiau ten vis tiek veiks Vokietijos kontrolės ir ataskaitų centras (CRC), kuris rems panašius centrus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. CRC yra tarpinis valdymo lygis. Jie gauna įsakymus iš CAOC ir tiesiogiai vadovauja naikintuvų veiksmams savo rajone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)

Komentarai ()