„Su bjauriu trūkumu.“ Netikėta žinia. Paskelbė paslaptį apie Vokietijos ginklą  ()

Karo eksperto Oleksandro Kovalenkos nuomonė.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© DiceME (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/missile-launch-project-rocket-7473416/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina jau seniai prašo Vokietijos „Taurus“ raketų, tačiau Berlynas atkakliai atsisako jas perduoti. Tačiau ar verta prisirišti prie šių raketų ir ar jos  jau tokios unikalios, pakomentavo karo ekspertas Oleksandras Kovalenko.

Raketos „Taurus“ yra skirtos dideliais atstumais naikinti labai saugomus bunkerio tipo objektus. Šios raketos, priklausomai nuo modifikacijos, gali smogti taikiniams iki 500 kilometrų ir didesniu atstumu, tačiau eksportui skirtos versijos – ne didesniu kaip 300 kilometrų atstumu.

Raketa „Taurus“ yra bendras Vokietijos ir Švedijos projektas, tačiau jos funkcionalumas identiškas raketai „Storm Shadow/SCALP-EG“ – tai tokia pati ikigarsinė sparnuotoji raketa „oras-žemė“ su keliomis skirtingomis kovinės galvutės modifikacijomis.

„Kitaip tariant, „Taurus“ nėra unikali „Wunderwaffe“, dėl kurios reiktų lankstytis Olafui Scholzui, turint galimybę gauti „Storm Shadow/SCALP-EG“, – pažymi ekspertas, tačiau atkreipia dėmesį, kad Ukraina turi priežasčių, dėl kurių primygtinai siekia gauti šias raketas – ginklų, kuriuos galima gauti, skaičius.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Vaizdo registratoriai, „Xiaomi“ orų stotelės, kampiniai šlifuokliai, suktukai, pjūklai, frezos (Video)
4035 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-04-30/2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „VKRVKN“ - 20V kampinis šlifuoklis su baterija, įkrovikliu

2) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

3) „Xiaomi DUKA Atuman TH1“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „VIOLEWORKS“ - 32V suktukas su 2 baterijomis, įkrovikliu, lagaminu ir antgaliais

5) „VIOLEWORKS“ - akumuliatorinis tiesinis pjūklas su 4 peiliais

6) Elektrinė freza - 1100W, 220V, 35000rpm

Išsamiau

„Jungtinė Karalystė ir Prancūzija neturi begalybės „Storm Shadow/SCALP-EG“ atsargų ir Ukrainai gali perduoti ribotą jų kiekį. Raketų „Taurus“ taip pat nėra labai daug, tačiau kartu su „Storm Shadow/SCALP-EG“ jos leistų sistemingiau ir masiškiau smogti Rusijos objektams“, – sakė Kovalenko.

Tačiau jis iš karto atkreipia dėmesį į itin nemalonų „Taurus“ raketų trūkumą, kuris iš esmės sumažina jų privalumus Ukrainai – problemą su jų nešėjais.

Kaip aiškina Kovalenko, „Taurus“ buvo sukurta taip, kad ją galėtų naudoti ribotas nešėjų skaičius. Nors raketos „Storm Shadow/SCALP-EG“, atlikus tik nedidelius pakeitimus, buvo integruotos į Ukrainos fronto bombonešius „Su-24“ ir daugelį kitų partnerių perduotų ginklų – „AGM-88 HAARM“, „AASM-250 Hammer“, „JDAM“ ir kitus, taip pat sumontuotos į „MiG-29“, „Su-27“, su „Taurus“ to padaryti neįmanoma.

 

„Tam, kad „Su-24“ galėtų naudoti „Taurus“, jis turėtų būti taip smarkiai modernizuotas, kad tai būtų tiesiog beveik nauja seno sovietinio fronto bombonešio modifikacija. Ir dar neaišku, ar tokia modernizacija būtų efektyvi ir kokybiška“, – pažymi ekspertas.

Be papildomos modernizacijos, nors ir ne tokios esminės, kaip „Su-24“, „Taurus“ nešėjais negali tapti net „F-16“.

„Taurus“ nešėjais galėtų būti švedų „Saab JAS 39 Gripen“, „Panavia Tornado“, „McDonnell Douglas F/A-18“ ir „Eurofighter Typhoon“, tačiau nė vieno iš šių lėktuvų Ukrainai neplanuojama perduoti, pabrėžia Kovalenko.

Kaip rašo Kovalenko, „F-16“ turi du labai įdomius ginklus, t. y. ikigarsinę sparnuotąją raketą „oras-oras“ „AGM-158 JASSM“, taip pat „AGM-154 Joint Standoff Weapon“.

 

„AGM-158 JASSM“ yra ta pati ikigarsinė sparnuotoji sparnuotoji raketa „oras-žemė“, kuri, priklausomai nuo modifikacijos, gali būti naudojama tiek prieš gyvąją jėga ar techniką, tiek prieš įtvirtintus objektus, t. y. jos funkcijos panašios į „Storm Shadow/SCALP-EG“ ir „Taurus“.

„AGM-154 Joint Standoff Weapon“ yra valdoma aviacinė bomba, bazinis šių bombų veikimo nuotolis yra 130 km. Tačiau modifikacija su reaktyviniu varikliu veikimo nuotolį pasiekia iki 500 km. JAV kariuomenė turi daugiau kaip 25 tūkst. tokios ginkluotės vienetų.

Jei bus pateiktas atitinkamas prašymas, „F-16“ bus perduoti su tokia ginkluote, kuri visiškai kompensuoja „Taurus“ tiek kiekybiškai, tiek kokybiškai, todėl laikytis įsikibus šių raketų nebūtina, apibendrina ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(1)
(70)

Komentarai ()