„Priešo pajėgos kirto“ Latvijos sieną. Kas vyksta  ()

„Svarbiausia parodyti pasirengimą veikti greitai ir dislokuoti pajėgas Latvijos ir NATO sienoms apsaugoti.“


Pratybos „Crystal Arrow“
Pratybos „Crystal Arrow“
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=1-qtl8QZVhc&t=3s

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo mėnesį Latvijos miškuose vykusiose pratybose 14 NATO šalių kariai parengė planą tam atvejui, jeigu priešo kariai įžengtų į šalį ir pradėtų judėti Rygos link. Apie tai rašo „Wall Street Journal“.

Leidinio teigimu, pratybų „Crystal Arrow“ metu kariškiai gavo tokią informaciją: „priešo pajėgos kirto“ Latvijos sieną su Rusija ir artėja prie šalies sostinės. NATO kariuomenės tikslas buvo įstumti „įsibrovusius“ į pelkes, kuriose galėtų įstrigti potencialaus priešo tankai.

[Vokietija+Rekordinė kaina] Tik 84€ ir tokios galimybės! Fantastiškas langų valymo robotas su DI. Paskutiniai vienetai (Video, „Liectroux HCR-09“)
4569 3

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Nuostabios galimybės

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kaip rašo leidinys, „įsibrovėlių“ iš išgalvotos Occacus valstybės vaidmenį atliko Latvijos armijos pulkininko leitenanto G. Landratovso ir amerikiečių kariškių vadovaujamos pajėgos. Leidinyje aiškinama, kad NATO per pratybas stengiasi nevartoti šalių pavadinimų ir tikrų priešininkų pavardžių.

Kanados pulkininkas leitenantas Jonathanas Coxas vadovavo besiginančiosioms pajėgoms, kuriose buvo kariai iš 11 šalių. Prasidėjus „invazijai“, jo kariai užėmė gynybines pozicijas, tikėdamiesi gauti informacijos apie puolančiąją pusę.

Čia J. Coxo padaliniai susidūrė su dviem problemomis. Visų pirma, sunkumai buvo susiję su kalba: pagrindinės NATO kalbos yra anglų ir prancūzų, kurias ne visi Latvijos kariai moka pakankamai gerai. Problemų sukėlė ir ryšių veikimas. Kanados pulkininkas leitenantas nurodė, kad radijo imtuvai „kartais veikė kartu, bet dažniausiai ne“. Tačiau, anot jo, „visada iškyla bendravimo problemų“.

 

„Svarbiausia parodyti pasirengimą veikti greitai ir dislokuoti pajėgas Latvijos ir NATO sienoms apsaugoti“, – leidiniui sakė Latvijos kariuomenės pulkininkas Oskaras Kudlis, pratybų metu vadovavęs šarvuočių brigadai.

Leidinio teigimu, „Crystal Arrow“ manevrai vyko kaip didžiausių nuo 1988 metų pratybų, vadinamų „Steadfast Defender 2024“, dalis. Žurnalistų teigimu, šių didelio masto pratybų tikslas – „išaiškinti Maskvai, kad Aljansas yra pasirengęs ginti savo nares, ypač esančias netoli sienos su Rusija, įskaitant Latviją“.

 

NATO pratybos „Steadfast Defender 2024“ Europoje vyksta 2024 m. vasario–gegužės mėnesiais. Jose dalyvauja 90 tūkst. Aljanso šalių karių. Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas sakė, kad šios pratybos, „kurių metu rengiamas ginkluotos konfrontacijos su Rusija scenarijus, tikrai padidins įtampą ir destabilizuos situaciją pasaulyje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(20)
(88)

Komentarai ()

Susijusios žymos: