Gyvybės Marse ieškantis marsaeigis aptiko gluminančias struktūras: privažiavęs arčiau nufotografavo, kas tai (Foto)  ()

Keistos formos struktūros, aptiktos Marse, yra dalis Marso geologijos istorijos – NASA marsaeigis „Curiosity“ aptiko iš uolienų per laiką susiformavusias kolonas, tarsi spyglius, paveiktas atšiaurios Raudonosios planetos atmosferos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šias struktūras „Curiosity“ pirmą kartą pastebėjo gegužės 15 dieną ir išsiuntė duomenis į Žemę. Radinys aptiktas 3474-ąją (Marso) dieną.

„Labiausiai tikėtina, šie spygliai yra susicementavusios nuosėdinių uolienų struktūros“, – pranešė Marso uolienas tyrinėjantis SETI institutas, kurio pagrindinė funkcija – nežemiškos gyvybės paieškos kosmose.

Nuosėdinės uolienos per laiką susiformuoja iš smėlio sluoksnių, veikiant vandeniui, tačiau likusi uolienos dalis buvo sudaryta iš minkštesnės materijos, todėl per laiką buvo paveikta erozijos.

Manoma, kad trapi šių struktūrų forma sugebėjo išlikti dėl silpnesnės Marso gravitacijos, kuri yra maždaug trečdalis mūsų Žemęs traukos jėgos. Apie šių struktūrų dydį ir kitus parametrus mokslininkai nedetalizavo.

3473 – 3475 (Marso) dienomis marsaeigis „Curiosity“ sukinėjosi ties „Mount Sharp“ (Aeolis Mons) – aukščiausioje centrinėje Gale'o kraterio vietoje, gegužės 13 dieną pranešė „NASA Jet Propulsion Laboratory“.

Pasak mokslininkų, „Curiosity“ kamera, fiksuojanti įvairias Marso struktūras, tam tikrais momentais būdavo itin užima „dėl labai intriguojančio kraštovaizdžio“, pranešė „Curiosity“ tinklaraštį pildantI plantų geologijos mokslininkė Susanne Schwernzer iš „The Open University“, esančio Jungtinėje Karalystėje.

„Turėtų būti žfiksuota kalvos mozaika, dabar vadinamos „Sierra Maigualida“, kuri leis mums daugiau sužinoti apie aukščiausias kalvos vietovės tekstūras“, – teigė mokslininkė, susipažinusi su „Curiosity“ misijos užduotimis.

 

Marsaeigis taip pat turėtų ištirti „intriguojančias struktūras“, pavadintas „La Paragua“, „San Pedro“ ir „Tapir“, padaryti strukrūrų multispekrinę ir stereovaizdinio analizę.

„Curiosity“ šiuo metu vykdo ilgalaikį tyrimų planą, siekiant išsiaiškinto Gale'o kraterio tinkamumą gyvybei ir ieškoti buvusios gyvybės pėdsakų. Šiuo metu marsaeigis tyrinėja „Mount Sharp“ vietovę ir joje esančias uolienomis tapusias nuosėdas. Šių metų rugpjūčio 6-ąją marsaeigiui sueis 10 metų misijos jubiliejus.

 

 

Marse taip pat sukiojasi ir kitas, naujausias NASA marsaeigis „Perseverance“, į Raudonąją planetą nusileidęs 2021 vasario 18 dieną. Jo užduotis – ieškoti praeityje gyvavusių mikroorganizmų buvusios upės deltoje – „Jezero“ krateryje. „Perseverance“ renka uolienų pavyzdžius, kurie bus pristatyti į Žemę misijos 2030-aisiais metu.

Šaltiniai:

https://mars.nasa.gov/msl/mission/overview/

https://www.space.com/mars-bizarre-spiky-rocks-curiosity-photo

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()