Pasauliui būtų šokas: ką daryti, jei rytoj mums „paskambins“ nežemiškos gyvybės atstovai?  (2)

Mokslininkai mano, kad žemiečiai nėra pasirengę potencialiems kontaktams su nežemiškomis civilizacijomis, todėl turi būti sukurtas oficialus protokolas, kaip atsakyti į ateivių žinią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrinėtojų komanda pirmą kartą per 33 metus kuria naują bendravimo su potencialiais ateiviais protokolą. Mokslininkai mano, jog jei rytoj mums „paskambins“ nežemiško intelekto atstovai, tai yra atsiųstų savo signalą, žmonija nebūtų pasiruošusi į jį teisingai reaguoti. Ir tai yra problema.

Todėl naujasis algoritmas, skirtas kontaktui su ateiviais, skirtas parodyti, kaip pasaulis turi reaguoti į signalą ir šio protokolo turėtų laikytis Žemės mokslininkai bei politikai netikėto ir staigaus kontakto atveju, rašo „Space".

Šiuo metu vienintelis žmonių turimas bendravimo su ateiviais protokolas buvo sukurtas dar 1989 m. SETI projekto mokslininkų bendruomenės, užsiimančios nežemiškos gyvybės paieškomis.

 

Šis protokolas jau buvo peržiūrėtas prieš 10 metų, tačiau jis vis dar per daug neaiškus, kai kalbama apie tarptautinį atsaką į nežemišką signalą. Iš esmės šis algoritmas atkreipia dėmesį į būtinybę sutelkti dėmesį į žmonių ir ateivių keitimąsi moksliniais atradimais. Patvirtinus kontaktą su nežemiška žvalgyba, mokslininkai turi prašyti tolesnių nurodymų iš JT. Tačiau kaip ši organizacija turėtų elgtis šiuo atveju, kol kas irgi neaišku.

„Dabar mokslinėje fantastinėje literatūroje aprašomi tyrimai apie pirmojo kontakto su ateiviais poveikį žmonijai. Tačiau mes nenorime spėlioti apie tai. Mūsų užduotis yra tiksliai nurodyti, kaip visuomenė turėtų reaguoti į tokį įvykį", – sako Johnas Elliotas iš St. Andrews universiteto (Škotija).

 

Šis mokslininkas yra naujai įsteigto SETI projekto atradimų centro St. Andrews universitete koordinatorius. Būtent šiame centre tarptautinė tyrėjų komanda kuria naują bendravimo su ateiviais protokolą.

Mokslininkai jau žino, kad Marse kažkada (ir galbūt netgi dabar tebeegzistuoja) gyvybė. Planetos, panašios į Žemę, jau buvo atrastos ir jose taip pat gali egzistuoti gyvybė. Todėl tikimybė, kad kažkur mūsų galaktikoje gali išsivystyti protas, tampa vis labiau tikėtina. Tačiau per visą kosmoso stebėjimo ir klausymosi laiką mokslininkai negavo nė vieno patikimo signalo iš potencialios nežemiškos civilizacijos.

 

Todėl SETI projekto centro mokslininkai dabar visas pastangas nukreipia į kosmoso skenavimą, ieškodami tokių pranešimų.

„Ar aptiksime ateivių signalą? Kada tai įvyks? Į šiuos klausimus nėra atsakymų. Tačiau negalime sau leisti būti moksliškai nepasiruošę tokiai įvykių raidai, jeigu jau rytoj gautume tokį signalą" , - sako J. Elliotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(2)
(6)

Komentarai (2)