Rusijos „Sojuz MS-22“ patyrė smūgį, skelbiama kritinė padėtis – kyla temperatūra, gali tekti atjungti nuo TKS: kas vyksta? (Video)  ()

Tapo žinoma neseniai prie TKS prijungtame erdvėlaivyje įvykusio aušinimo skysčio nuotėkio priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 15 d. prie TKS prijungtame Rusijos erdvėlaivyje „Sojuz MS-22“ įvyko aušinimo skysčio nuotėkis iš išorinės aušinimo sistemos. Galima avarijos priežastis – mikrometeorito smūgis. Tuo pačiu metu pasirodė informacija, kad dėl avarijos erdvėlaivyje temperatūra pakilo iki +50 laipsnių Celsijaus.

Dėl incidento erdvėlaivyje „Sojuz“ Rusijos dispečeriai Žemėje atšaukė dviejų kosmonautų iš Rusijos Federacijos – Sergejaus Prokopjevo ir Dmitrijaus Petelino – žygį į kosmosą, rašo „ScienceAlert“. Remiantis išankstinės NASA ir „Roskosmos“ specialistų analizės rezultatais, ši avarija nekelia jokios grėsmės nei orbitinei stočiai, nei įgulai.

Rusijos kosmoso agentūros atstovas Sergejus Krikalevas teigė, kad avarijos erdvėlaivyje priežastis gali būti mikrometeorito pataikymas. Būtent dėl ​​šio laivo aušinimo sistemos pažeidimo įvyko nuotėkis. Krikalevo teigimu, dėl to erdvėlaivyje „Sojuz“ gali pakilti temperatūra, nors jokių kitų problemų nerasta. NASA taip pat teigė, kad TKS astronautai dirba normaliai ir tai galioja ir pačiai stočiai.

Vėliau pasirodė informacija, kad erdvėlaivyje „Sojuz“ temperatūra pakilo iki 50 laipsnių karščio. Apie tai agentūrai „RIA Novosti“ pranešė neįvardytas šaltinis „Roskosmos“, rašo „Meduza“. Tokios aukštos temperatūros priežastis yra būtent avarija. Ir dabar Rusijos ekspertai ieško būdų, kaip ją sumažinti. Kartu šaltinis teigė, kad dėl „Sojuz“ erdvėlaivio apgadinimo jo instrumentai gali nustoti veikti.

 

Buvusio Rusijos kosmonauto Michailo Kornienko teigimu, erdvėlaiviui, kuris rugsėjo mėnesį į TKS atgabeno Prokopjevą ir Peteliną, taip pat amerikietį Franką Rubio, gali tekti atsijungti nuo stoties. O kad jie 2023 metų kovą sugrįžtų į Žemę, teks panaudoti kitą laivą. Tačiau tai, anot Kornienko, įvyks pirmą kartą. Anot „ScienceAlert“, NASA taip pat svarsto šį variantą, jei su Rusijos erdvėlaiviu kiltų tikrai rimtų problemų.

 

Tuo pačiu metu „Roskosmos“ negavo oficialaus patvirtinimo dėl temperatūros padidėjimo „Sojuz“ laive, rašo „Meduza“. Kosmoso agentūra nurodė, kad temperatūra erdvėlaivyje šiuo metu siekia +30 laipsnių ir tai yra nedidelis nukrypimas nuo normos, kuris neturės įtakos erdvėlaivio prietaisų veikimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(10)
(14)

Komentarai ()