NASA kosminis zondas užfiksavo vieną keisčiausių objektų Saulės sistemoje – Jupiterio palydovą Io: ten vyksta intriguojantys procesai (Foto)  ()

Jupiterio palydovas Io (Ijo) yra vulkaniškai aktyviausia vieta visoje Saulės sistemoje. Manoma, kad toks intensyvus vulkaninis aktyvumas yra nulemtas kelių veiksnių – santykio su savo šeimininku, dujų milžinu ir su kitais savo didžiaisiais broliais ir seserimis – palydovais Europa, Ganimedu (Gamymede) ir Kalistu (Callisto).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA misijos Juno metu kosminis zondas tyrinėjo Jupiterio sandarą ir procesus, vėliau ėmėsi ir Galilėjaus (Jupiterio mėnulių atradėjo) palydovų tyrinėjimų. Dabar didžiausias dėmesys skiriamas Io.

Gruodžio 15 dieną Juno misijos metu zondas praskrido pro palydovą Io – tai pirmasis iš devynių praskridimų serijos pro šį palydovą. Įdomiausi atradimai dar tik laukia, kadangi Io tyrinėjimų misija truks ateinančius pusantrų metų. Įspūdinga tai, kad vėliau kosminis zondas praskries vos 1500 km atstumu nuo lava kunkuliuojančio Jupiterio mėnulio paviršiaus. Iki šiol jis prie Io buvo priartėjęs tik 80 tūkst. km atstumu.

 

„Visa komanda yra įkvėpta Juno misijos pratęsimo, kurios metu bus tyrinėjami Jupiterio mėnuliai. Kiekvieno praskriejimo metu mes galėsime surinkti didžiulį kiekį naudingos, naujos informacijos. Juno kosminio zondo jutikliai yra skirti Jupiterio tyrinėjimams, o dabar esame įkvėpti naujų iššūkių – kaip įranga susidoros su dviguba užduotimi ir kaip pavyks tyrinėti Jupiterio mėnulius. “, – teigė Juno misijos tyrėjas Scottas Boltanas iš Southwest tyrimų instituto San Antonijuje, JAV.

2021 ir 2022 metais Juno zondas tyrinėjo Ganimedą ir Europą. Zondo kamera užfiksavo iki šiol artimiausius šių mėnulių paviršiaus vaizdus per pastaruosius dešimtmečius, o jutikliai pateikė stulbinamų duomenų apie šiuos tolimus pasaulius.

 

Šiuos du Jupiterio palydovus tyrinės ir naujas Europos kosmoso agentūros zondas The Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE). Artimiausiu metu Žemę paliksiantis kosminis erdvėlaivis Jupiterį pasieks 2031-aisiais.

Kitąmet paleidžiamas ir NASA kosminis zondas Europa Clipper, kuris taip pat prisidės prie Jupiterio mėnulių tyrinėjimų.

Juno misija prasidėjo 2011 metų rugpjūčio 5 dieną, kai kosminis zondas išskrido į savo ilgą kelionę Jupiterio link.

 

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()