Astronomai skelbia fantastišką atradimą: Saulės sistemoje yra paslėptas vandenynas, kuriame gali būti gyvybė  ()

Planetų mokslininkai turi patrauklią hipotezę apie mažiausią Saturno palydovą Mimą, kuriame, jų teigimu, gali būti „slaptas“ požeminis vandenynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietvakarių Tyrimų instituto pranešime spaudai vyriausioji mokslininkė dr. Alyssa Rhoden teigė, kad NASA „Cassini“ misija Saturne „nustatė keistą Mimo sukimosi libraciją arba svyravimą, kuris dažnai rodo geologiškai aktyvų kūną, galintį turėti vidinį vandenyną“.

Ledinių palydovų geofizikos specialistė A. Rhoden yra viena iš žurnale „Geophysical Research Letters“ paskelbto naujo darbo autorių. Tai viliojanti hipotezė apie mažiausią ir slapčiausią Saturno mėnulį.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5909 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Jei mokslininkai galėtų įrodyti, kad Mimas turi vandenyną, tai būtų „nauja klasė mažų, slaptų vandenynų pasaulių, kurių paviršiai neišduoda vandens egzistavimo“, – sakoma A. Rhoden pranešime.

A. Rhoden dirbo su planetų tyrinėtoja Adeene Denton, buvusia Purdue universiteto magistrantūros studente, kuri dabar siekia daktaro laipsnio Arizonos universitete – ir abi pripažįsta, kad dar daug ką reikia išsiaiškinti, ypač jei sugebės dar labiau sustiprinti Mimo vandenyno teoriją.

„Jei Mimas šiandien turi vandenyną, jo ledo apvalkalas plonėjo nuo pat J. Heršelio kraterio susidarymo, o tai taip pat gali paaiškinti Mimo įtrūkimų nebuvimą“, – pranešime teigė A. Denton. „Jei Mimas yra besiformuojantis vandenyno pasaulis, tai labai suvaržo visų vidutinio dydžio Saturno palydovų formavimąsi, evoliuciją ir tinkamumą gyventi“.

 

Atsitiktinis Saturno mėnulis gali atrodyti kaip keista gyvenamoji vieta, tačiau pastaruoju metu tyrinėjant gyvenamąsias egzoplanetas, daugiausia dėmesio skiriant vandens telkiniams kaip potencialios gyvybės namams, vandenyno atradimas tame mūsų Saulės sistemos tolimame dangaus kūne gali būti didžiulis įvykis.

 

Šis atradimas, kaip pažymėjo A. Rhoden, gali reikšti, kad kiti Saturną ir net Uraną supantys palydovai taip pat gali palaikyti gyvybę, tačiau paragino atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima išsiaiškinti šį intriguojantį klausimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()