Virš Marso praskriejęs NASA kosminis zondas užfiksavo, kas nutiko pirmajam Kinijos marsaeigiui: įtarimą sukėlė jo pozicija (Foto)  ()

Kinijos marsaeigis „Zhurong“ nepajudėjo iš paskutinės sustojimo vietos nuo praėjusio rudens. Tai patvirtino naujos NASA kosminio zondo nuotraukos. Tikėtina, kad Kinijos marsaeigis susidūrė su didelėmis techninėmis problemomis arba jo veikimo ir misijos laikas pasibaigė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiose NASA zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ nuotraukose matyti, kad nuo 2022 metų rugsėjo iki 2023 metų vasario mėnesio marsaeigis taip ir nepajudėjo iš savo vietos Utopia Planitia lygumoje, esančioje Marso šiauriniame pusrutulyje.

2022 metų gegužės Kinijos marsaeigiui buvo nustatytas „snaudimo“ režimas, tačiau tikėtasi, kad gruodžio mėnesį jis pabus. Kinijos kosmoso inžinieriai tikėjosi, kad žiema Marso šiauriniame pusrutulyje bus priartėjusi prie pabaigos ir bus daugiau saulės šviesos, kuri būtina marsaeigio energijos poreikiams užtikrinti.

 

Vis dėlto, Kinijos kosmoso agentūra apie marsaeigio būklę neinformuoja, rašo space.com. Sausio mėnesį du anoniminiai šaltiniai, susipažinę su šalies marsaeigio programa „Tianwen-1“, laikraščiui „South China Morning Post“ sakė, kad marsaeigiui nepavyko atkurti ryšio su misijos valdymo stotimi.

 

„Zhurong“ yra pirmasis Kinijos marsaeigis. Marso paviršių jis pradėjo tyrinėti 2021 metų gegužės 22 dieną, į Žemę persiuntęs Utopia Planitia kraštovaizdžio nuotraukas ir garso įrašus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: