NASA įvardijo naujai atrasto baseino dydžio asteroido galimybes susidurti su Žeme (Foto)  ()

Naujai atrastas asteroidas 2023 DW gali susidurti su Žeme 2046 m. vasarį, nors susidūrimo tikimybė nedidelė, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai atrastas asteroidas gali pavojingai priartėti prie Žemės maždaug po 20 metų, o tikimybė, kad šis kosminis akmuo tiesiogiai susidurs su mūsų planeta, yra maždaug 1 iš 600. Tai pranešė NASA Planetų gynybos koordinavimo biuro pareigūnai tviteryje.

Nors tai didesnis nei vidutinis asteroidų, esančių netoli Žemės, rizikos lygis, vis dėlto susidūrimo tikimybė yra „labai maža“, rašo NASA, ir tikimasi, kad šis rizikos lygis mažės, nes asteroidas bus aiškiau stebimas.

Vasario 27 d. pirmą kartą aptikto asteroido, pavadinto 2023 DW, skersmuo yra apie 50 metrų (165 pėdų), arba maždaug olimpinio baseino ilgio. Tikimasi, kad 2046 m. vasario 14 d. asteroidas labai priartės prie Žemės; kovo 8 d. Europos kosmoso agentūros Netoli Žemės esančių objektų koordinavimo centras prognozuoja, kad tiesioginio susidūrimo tikimybė yra 1 iš 625, nors ši tikimybė kasdien perskaičiuojama.

 

„Dažnai, kai nauji objektai aptinkami pirmą kartą, prireikia kelių savaičių duomenų, kad būtų galima sumažinti neapibrėžtumus ir tinkamai numatyti jų orbitas ilgiems metams į ateitį“, – tviteryje rašė NASA. „Orbitų analitikai ir toliau stebės asteroidą 2023 DW ir atnaujins prognozes, kai bus gauta daugiau duomenų.“

Tiesioginis tokios uolienos smūgis nebūtų kataklizmas, kaip maždaug 7,5 mylios (12 km) pločio dinozaurus pražudžiusio asteroido, kuris į Žemę rėžėsi prieš 66 mln. metų. Tačiau 2023 m. DW vis tiek galėtų padaryti didelės žalos, jei nukristų netoli didelio miesto ar tankiai apgyvendintos vietovės.

 

 

2013 m. virš Čeliabinsko (Rusija) sprogo perpus mažesnis nei 2023 DW meteoras, sukėlęs smūgio bangą, kuri apgadino tūkstančius pastatų ir sužeidė apie 1 500 žmonių.

Nors susidūrimas su 2023 DW yra labai mažai tikėtinas, mokslininkai sparčiai kuria metodus, kaip apsaugoti Žemę nuo tokių potencialiai pavojingų asteroidų. Praėjusią savaitę NASA mokslininkai paskelbė keturis tyrimus, patvirtinančius, kad agentūros vykdomos dvigubo asteroido nukreipimo bandymo (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART) misijos metu buvo sėkmingai pakeista nedidelio asteroido trajektorija po to, kai kosminis laivas atsitrenkė tiesiai į jį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()