Pribloškianti žinia: „Turime pirmą praktinį planą, kaip pasaulyje sukurti kirmgraužą erdvės perjungimui“  (1)

Dėka naujų įdomių tyrimų žmonės priartėjo prie supratimo, kaip sukurti erdvėje kirmgraužas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau taip teigia Hatimas Salehas, Bristolio universiteto mokslinis bendradarbis ir startuolio „DotQuantum“ vienas iš įkūrėjų, kuris teigia išradęs tai, ką jis vadina „kontraportacija“, ir „pateikia pirmą praktinį planą, kaip sukurti pasaulyje laboratorinę kirmgraužą, kuri patikimai perjungia erdvę“, – teigiama pranešime.

Paskelbtas žurnale „Quantum Science and Technology“, H. Saleho tyrimas buvo sutelktas į naują kvantinio skaičiavimo technologiją, kuri turėtų (bent jau popieriuje) atkurti nedidelį objektą erdvėje „nepersikeliant jokioms dalelėms“.

Nors tai jaudinanti perspektyva, mokslininko vizijai įgyvendinti prireiks daug daugiau laiko ir pastangų – jau nekalbant apie naujos kartos kvantinius kompiuterius, kurie dar nesuprojektuoti.

Tyrimas rodo, kad kelionės tikslą galima pasiekti laboratorijoje sukūrus nedidelę „vietinę kirmgraužą“ ir, kaip pažymima pranešime spaudai, jau rengiami planai, kaip iš tikrųjų įgyvendinti novatorišką technologiją, aprašytą dokumente.

Nors tai skamba panašiai kaip teleportacija, H. Salehas pažymėjo, kad tai nėra visiškai tas pats dalykas.

„Nors kvantinė teleportacija pasiekia galutinį teleportacijos tikslą, t.y. bekūnį transportavimą, ji paprastai tai daro be jokių aptinkamų informacijos nešėjų, keliaujančių nuo pradžios taško iki tikslo“, – sakė kvantų ekspertas.

 

Ši koncepcija remiasi unikaliu kvantinės fizikos aspektu, vadinamu kvantiniu susipynimu, leidžiančiu „visiškai atskiroms kvantinėms dalelėms susirišti be jokios fizinės sąveikos“, kaip paaiškino Bristolio universiteto optinių ryšių sistemų profesorius Johnas Rarity.

„Tada ši koreliacija per atstumą gali būti naudojama kvantinei informacijai (kubitams) pernešti iš vienos vietos į kitą, dalelei nereikalaujant pereiti erdvės, sukuriant tai, ką būtų galima pavadinti perkėlimu per kirmgraužą“, – pridūrė jis.

Tačiau norint, kad skaitmeninis teleportavimas taptų realybe, reikės atlikti daug daugiau tyrimų ir proveržių kvantinių skaičiavimų srityje.

„Jei norima realizuoti tokį perkėlimą, turi būti sukurtas visiškai naujo tipo kvantinis kompiuteris: be mainų, kuriame sąveikaujančios šalys nesikeičia dalelėmis“, - sakė H. Salehas.

 

Deja, šios mašinos vis dar yra tolima svajonė, nes „niekas dar nežino, kaip jas sukurti“, pripažino H. Salehas.

„Priešingai nei didelės apimties kvantiniai kompiuteriai, žadantys nepaprastą greitį, kuriuos dar niekas nežino kaip sukurti, net ir mažiausio masto kvantinių kompiuterių galimybės atlikti iš pažiūros neįmanomas užduotis, tokias kaip kvantinė teleportacija, iš esmės įtraukiant erdvę kartu su laiku, yra jaudinančios“, – gyrėsi H. Salehas.

Nors tai neabejotinai skamba kaip kažkas iš 2014 m. filmo „Tarp žvaigždžių“ siužeto, mažų objektų atkūrimas naudojant kvantinio pasaulio keistenybes yra viliojantis pasiūlymas, nesvarbu, ar tai toli ateityje, ar ne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(17)
(3)
(14)

Komentarai (1)