Istorinė misija – netrukus į Jupiterį bus paleistas pirmasis Europos erdvėlaivis: skelbiamas skrydžio tikslas (video)  ()

Balandžio 13 d. į kosmosą bus paleistas pirmasis Europos kosmoso agentūros (ESA) sukurtas erdvėlaivis, tirsiantis Jupiterio palydovus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JUICE įrenginys tirs tris didžiausius ledinius dujų milžino palydovus, taip pat ieškos galimos nežemiškos gyvybės požymių, rašo „Space“.

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui nuo tada, kai pirmą kartą buvo paskelbta apie tyrimų misiją į Jupiterį, JUICE erdvėlaivis netrukus pagaliau iškeliaus į kosmosą. Šioje transporto priemonėje sumontuota dešimt naujausių prietaisų ir tai yra vienas geriausių erdvėlaivių, kada nors žmonių nusiųstų į išorinę mūsų Saulės sistemos dalį.

„Jupiter Icy Moons Explorer“ arba sutrumpintai JUICE į kosmosą planuojamas paleisti raketa „Ariane 5“ iš Kuru, Prancūzijos Gvianos kosmodromo, balandžio 13 d., 15.15 val. Helsinkio laiku. Nešančiajai raketai į kosmosą iškėlus 1,6 milijardo dolerių vertės įrenginį, jis toliau skris maždaug 2,5 km/s greičiu.

 

Zondas į Jupiterio orbitą turėtų patekti 2031 m. Tačiau tam jis turės atlikti kelis gravitacinius manevrus aplink Žemę ir Venerą, o tai leis jam padidinti skrydžio greitį.

6 tonas sveriantis saulės energija varomas įrenginys arti praskris pro tris iš keturių didžiausių Jupiterio palydovų – Ganimedą, Europą ir Kalistą. Mokslininkai mano, kad po ledine šių mėnulių pluta yra paslėpti skysto vandens vandenynai, kuriuose gali egzistuoti nežemiška gyvybė.

Kalista – antras pagal dydį Jupiterio palydovas. Jis tik šiek tiek mažesnis už Merkurijų.

JUICE pirmuosius 3–4 metus praleis sukdamasis aplink Jupiterį. Tada, maždaug 2035 m., prietaisas pajudės į orbitą aplink Ganimedą, kuris yra didžiausias Saulės sistemos palydovas. Ganimedas taip pat yra vienintelis žinomas mėnulis, turintis savo magnetinį lauką, dėl kurio jis unikaliai sąveikauja su Jupiterio aplinka. Dėl šio įvykio JUICE taps pirmuoju erdvėlaiviu istorijoje, pradėjusiu skrieti aplink kitos planetos palydovą.

 

Vėliau kitas NASA erdvėlaivis „Europa Clipper“ skris į Jupiterį. Kaip rodo pavadinimas, jis išsamiai ištirs dujinio milžino mėnulį Europa. Šią misiją planuojama pradėti kitų metų spalį. Tikimasi, kad „Europa Clipper“ Jupiterį pasiektų 2030 metų balandį.

 

Daugelis mokslininkų mano, kad Europa yra nežemiškos gyvybės atsiradimui ir vystymuisi vienas geriausių pasaulių Saulės sistemoje. Taip yra dėl to, kad požeminis vandenynas liečiasi su palydovo branduoliu, o tai leidžia vykti sudėtingiems cheminiams procesams. Bent jau taip dabar mano mokslininkai.

Šiuo metu Jupiterį ir jo palydovus aktyviai tyrinėja NASA erdvėlaivis „Juno“. Prie dujų milžino jis jau praleido 7 metus, o jo misija baigsis 2025 m. Taip pat NASA erdvėlaivis „Lucy“ šiuo metu skrenda į Jupiterį, tačiau jis netyrinės dujų milžino. Jo tikslas – ištirti Jupiterio Trojos asteroidus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()